Бизнесът иска двойно повече пари от свръхпечалбата на производителите на ток


Бизнесът иска двойно повече пари от свръхпечалбата на производителите на ток
Снимка: iStock

3615

Четирите работодателски организации негодуват заради прекалено ниските отчисления от печалбата на производителите на ток, които държавата събира с цел да осигури компенсации за всички небитови потребители на електроенергия. Те демонстрираха недоволството си в гневно писмо до премиера и икономическите министри в служебния кабинет.

Според работодателите тези компенсации не са помощ от енергетиката за останалия бизнес, а са средства иззети от фирмите заради пазарните изкривявания в енергийния ни пазар. АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ са на мнение, че парите трябва да се върнат обратно при фирмите и са категорично против премахването на компенсациите за дружества, които имат добри печалби въпреки високите цени на енергия. Заведенията - възмутени от малките компенсации за тока

Работодателските организации припомниха и обещанието на служебния кабинет, че в схемата на подпомагане ще се включат и свръхпечалбите на частните производители на ток – главно ВЕИ и няколко ТЕЦ-а. По думите им кабинетът е обещал да занижи таваните, над които печалбата трябва да постъпва в специалния фонд "Сигурност на енергийната система".

"На практика служебният кабинет предлага запазване на тези тавани, а за някои производители те дори са увеличени, а други направо са изключени. Този подход е недопустим! По този начин се намаляват средствата, които да осигурят финансирането на компенсациите за цените на електрическата енергия!", се казва в писмото до премиера. Бизнесът спешно иска компенсации за тока до декември

Работодателите дават за пример кондензационните въглищни централи, като двата американски ТЕЦ-а в комплекса Марица изток, държавна ТЕЦ "Марица изток 2" и няколко по-малки. "Възразяваме срещу завишаването на тавана на приходите от 180 лв./MWh на 350 лв./MWh. Не виждаме какви промени са настъпили за 10 дни, за да се предприеме двукратно увеличение на прага, намалявайки вноските във фонд "СЕС", посочват представителите на бизнеса.

По думите им големите водно-електрически централи на НЕК са изключени от събирането на отчисления от високите печалби.

Част от производителите на ток от ВЕИ също са с много ниски отчисления. "Намираме определяният таван на приходите от 320 лв./MWh на ВЕИ производителите без договори за премии за необосновано нисък. Това са производители с ниски производствени разходи, не заплащат гориво (с изключение на биомасата, която е с малка инсталирана мощност) и емисии. Тези ВЕИ реализират неочаквани приходи, което не се дължи на повишена технологична и икономическа ефективност. Смятаме, че този таван за ВЕИ без премии може да бъде свален дву- или трикратно", посочват организациите. МС удължи компенсациите заради скъпия ток за небитовите потребители до края на 2022 г.

Същото споделят и за ядрената централа – таванът на приходите за АЕЦ "Козлодуй" трябва да се занижи поне с 1/3, и така да превежда по-големи вноски за компенсации на небитовите потребители. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие е близо 1 млрд. лв.

Според работодателите няма причини "Мини Марица-изток" да са изключени от вноските в солидарния фонд. Преди време държавните мини може да са имали финансови затруднения, но сега изнасят въглища – нещо, което не е предвиждано в икономическите им планове и трябва да бъде обложено с отчисления към фонд СЕС.

Организациите припомнят на кабинета, че идеята на еврорегламента е да подпомогне фирмите в кризисна ситуация, а не да осигурява комфорта на енергетиката и да съсипва икономиката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

До 250 лева помощи за тока през януари

БЕХ осигурява още 456 млн. лв. за енергийната помощ за бизнеса

Задава ли се режим на тока и парното у нас?

Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

4 млн. лв. компенсации вече са платени на небитови потребители на ток

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички