Небитовите потребители с нов таван на компенсациите за тока през 2023 г., намалиха го на 200 лв./MWh


Небитовите потребители с нов таван на компенсациите за тока през 2023 г., намалиха го на 200 лв./MWh
Снимка: iStock

5581

Комисията по енергетика в парламента намали тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса до 200 лв./MWh през 2023 г. Разликата до пазарната цена ще бъде покривана от свръхпечалбите на дружествата-производители на ток. Битовите потребители на електроенергия остават на регулирания пазар до 31 декември 2025 г.

Досега бизнесът беше компенсиран за разходите си за ток над 250 лв./MWh. С това решение на комисията, което предстои да бъде гласувано и в пленарна зала, таванът се сваля с още 50 лв. до 200 лв., а останалото над тази сума до пазарната цена ще се компенсира от Фонда за енергийна сигурност.

Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ-СДС, предвиждаше разделяне на небитовите потребители на две – големите индустриални предприятия, които да получават по-голяма компенсация и малките и средни предприятия. чиято компенсацията да бъде по-малка. От БСП не се съгласиха с това разделяне и настояха за равно третиране на големи и малки, а от ДПС предложиха таванът за компенсация за всички да е 180 лв./MWh. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

По думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов средствата за компенсации във Фонда за енергийна сигурност са на изчерпване. "Средствата, които държавните енергийни предприятия внасят в момента във фонда, едва стигат за сегашните компенсации, тоест енергетиката дори прави авансови вноски от дружествата в момента, така че да осигурим нужните средства", заяви той. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

С 3 години се отлага и либерализацията на пазара за битовите потребители, които остават на регулирана цена на тока до края на 2025 г.

От дневния ред на комисията отпаднаха предложението за намаляване цените на горивата, което ще бъде оформено в законопроект, и задължението към МС да разработи стратегия за дългосрочни доставки на природен газ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

МС удължи компенсациите заради скъпия ток за небитовите потребители до края на 2022 г.

Бизнесът иска двойно повече пари от свръхпечалбата на производителите на ток

Бизнесът спешно иска компенсации за тока до декември

БЕХ осигурява още 456 млн. лв. за енергийната помощ за бизнеса

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички