Радев: България вече не е транзитьор на руски газ, а разпределител на гориво от различни източници


Радев: България вече не е транзитьор на руски газ, а разпределител на гориво от различни източници
Снимка: iStock

3627

От страна, през която преминаваше руски природен газ, България се превръща в активен разпределител на газ от различни източници. Това заяви в Брюксел българският президент Румен Радев. Той поясни, че това става благодарение на споразумението за достъп до турските терминали за втечнен газ, споразуменията с Гърция и изграждането на новите газови връзки, включително и със Сърбия, започнало на 1 февруари.

По думите на държавния глава България е търсен партньор и решаващ фактор за енергийната сигурност в региона.

В края на април в България ще пристигне и президентът на Азербайджан Илхам Алиев и ще бъде подписан меморандум, с който да се официализира инициативата Solidarity Ring (STRING), чрез която в ЕС ще бъдат доставяни увеличените доставки на газ от Азербайджан, договорени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през 2022 г.

„Проектът предвижда обединението на газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Словакия, като Австрия също има интерес да участва“, допълни още Румен Радев.

Радев е в Брюксел за заседанието на европейските лидери, в което част от темите засягат енергетиката. Българският президент подчерта, че страната ни ще настоява всички ядрени технологии да бъдат включени като част от зеления преход, а не само малките модулни реактори и реакторите от ІV поколение, още в процес на разработка.

Освен това българският президент беше категоричен, че страната ни няма да участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна, но ще увеличи производството, за да попълни българските запаси и запасите на страните от ЕС и НАТО. Той обаче не отговори каква ще бъде позицията ни, ако някоя от държавите, на които доставяме снаряди, поиска да ги даде на Киев.

В съвместните доставки на муниции за украинските военни се включват 17 държави от ЕС и Норвегия, а извън инициативата, освен България и Унгария, са още и Полша, Литва и Латвия, обяви преди дни Европейската агенция по отбрана на своя сайт.

„България има интерес и към внедряване на технологии за производство на 155-мм снаряди, които са стандарт на НАТО“, допълни още държавния глава.

Президентът не отговори дали ще подкрепи идеята за използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна с мотива, че това е сложен процес. Радев не даде и информация за обема на замразени руски активи у нас, насочвайки запитването към БНБ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Румъния купува голямо количество азерски газ, ще го получи през България

ЕС насрочи първия търг за общи покупки на природен газ

Русия иска компенсации от България заради спирането на газа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички