Русия ще възобнови доставките по "Северен поток 1", но в намален обем


Русия ще възобнови доставките по "Северен поток 1", но в намален обем
Снимка: iStock

4090

Потоците на руски газ по газопровода "Северен поток 1" ще бъдат възстановени навреме в четвъртък след приключване на планираната поддръжка, съобщава Reuters. Доставките обаче няма да бъдат с пълния му капацитет, според двама руски източника, запознати с плановете за износ. Газопроводът, който осигурява над 1/3 от руския износ на природен газ за ЕС, беше спрян на 11 юли за 10-дневна годишна профилактика. "Газпром" не можел да гарантира безопасността на "Северен поток 1"

Руските източници, пожелали анонимност заради деликатността на темата, заявиха, че се очаква тръбопроводът да заработи навреме, но с по-малък капацитет от около 160 млн. куб. метра на ден. Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" намали миналия месец износа на газ по маршрута до 40% капацитет, заради забавеното връщане на турбина, която Siemens Energy обслужваше в Канада. "Те (Газпром) ще се върнат към нивата, наблюдавани преди 11 юли", посочи един от източниците за очакваните от четвъртък обеми на газ през "Северен поток 1". Русия обяви при какви условия ще увеличи доставките на газ за Европа

Руският президент Владимир Путин уточни, че капацитетът на "Северен поток 1" може да бъде намален заради проблеми с помпени агрегати, един от които трябва да бъде изпратен за поддръжка на 26 юли. Путин: Газът може да намалее още, вината е на Европа

Русия твърди, че е надежден доставчик

"Северен поток 1" е в центъра на вниманието от началото на войната в Украйна. Западът обвини Русия, най-големият износител на газ в света и вторият по големина доставчик на суров петрол, че използва енергийните доставки, като инструмент за манипулация. Русия от своя страна отхвърли обвиненията, заявявайки, че е надежден доставчик на енергия.

В писмо от 14 юли обаче "Газпром" съобщи със задна дата форсмажорни обстоятелства за доставките от 14 юни, законова клауза, означаваща, че не може да гарантира доставката на газ заради изключителни обстоятелства. Газпром не можел да гарантира доставките на газ за Европа заради форсмажор

В понеделник руският вестник "Комерсант" съобщи, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията, че на 17 юли Канада е изпратила турбината на "Северен поток 1" в Германия със самолет, след приключване на ремонтните дейности. Един от източниците заяви, че е малко вероятно тя да бъде монтирана отново до 21 юли. Siemens Energy отказа коментар.

Министерството на икономиката на Германия уточни, че не може да даде подробности за местонахождението на турбината. По думите на говорител на министерството турбината е резервна част, предназначена да се използва едва от септември, което означава, че липсата ѝ не може да е истинската причина за спада на газовите потоци преди поддръжката. "Газпром" с нов мотив да държи затворен "Северен поток 1"

Цената на газа расте

Междувременно природният газ поскъпна с близо 5% до 161,69 евро за мегаватчас или около 1640 долара за 1000 куб. метра, следвайки предупреждението на Путин, че може да има ново съкращаване на доставките на синьото гориво през "Северен поток 1" поради "технически" причини.

Търговията в сряда започна при цена от 152 евро за MWh като реакция на информацията, че "Газпром" ще възобнови навреме газовите си доставки за Европа през "Северен поток 1" след приключване на планираната поддръжка и профилактика. Днешното изявление на Путин обаче доведе до скок на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF обратно към и малко над 160 евро за мегаватчас. Газът в Европа не е твърде скъп, за Путин е по-изгодно да не го спира

В същото време гореща вълна, която вероятно ще доведе до рекордно високи температури, продължаваща да преминава през Западна Европа, повишавайки потреблението на електроенергия за електроуредите за охлаждане, което кара електроцентралите да се запасят с повече природен газ, за да отговорят на търсенето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Русия готви пълно спиране на газа за Европа

Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

"Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички