Сагата продължава: Газовата турбина за "Северен поток 1" още е в Германия


Сагата продължава: Газовата турбина за "Северен поток 1" още е в Германия
Снимка: iStock

6955

Изпълнителният директор на Siemens Energy AG Кристиан Брух обяви, че турбината за газопровода "Северен поток 1" все още не е напуснала Германия, а дискусиите по нейната доставка в Русия продължават. Шолц: Турбината за "Северен поток 1" може се транспортира по всяко време

Притокът на газ по тръбопровода, свързващ Русия и Германия, също продължава да е намален от юли насам, тъй като турбината беше изпратена за ремонт в Канада, а след това беше върната в Германия. Газпром измисли нов трик, за да спре газа за Европа

Русия настоя да получи документи, доказващи, че турбината не е обект на западни санкции, докато ЕС заяви, че санкциите към момента не засягат газовия сектор. Siemens е изпратила на "Газпром" документите за връщането на турбината на "Северен поток 1"

По думите на Кристиан Брух Siemens Energy е готова да продължи да обслужва "Северен поток 1", като подчерта, че поддръжката е отделна от решението на германската компания да се оттегли от бизнеса си в Русия.

Междувременно европейските газови цени на нидерландския хъб TTF стартираха търговията в понеделник на нива малко под 200 евро/MWh, задържайки се около това ценово ниво от последната седмица на юли насам. Тогава "Газпром" обяви, че намалява доставките на руски газ по газопровода "Северен поток 1" до едва 33 млн. куб. метра, или само 20% от капацитета на тръбопровода и посочи като причина именно газовата турбина на Siemens. Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

Siemens Energy напуска Русия

Siemens Energy спря дейността си след началото на войната в Украйна в края на февруари и планира да се изтегли от страната до края на фискалната година, като посочи че продажбите ѝ там са малък процент от общия ѝ оборот от 28,48 млрд. евро.

Освен това Siemens Energy съобщи, че прогнозира по-голяма от очакваното загуба за 2022 г. заради разход от 200 млн. евро, свързан с преструктурирането на дейността ѝ в Русия, предаде Reuters. Русия намали доставките на газ, а Германия може да избегне газова криза

Според германската компания, която осигурява поддръжката на турбините на компресорната станция "Портовая" от газопровода "Северен поток 1" чистата ѝ годишна загуба ще надвиши загубата от 2021 г. (560 млн. евро) заради този разход, представен като извънреден елемент.

Siemens Energy, подразделение на Siemens с мажоритарно участие в производителя на вятърни инсталации Siemens Gamesa, прогнозираше досега годишната ѝ загуба да е равна на миналогодишната. Компанията подчерта, че резултатите на Siemens Gamesa са оказали влияние и на нейните резултати.

Siemens Energy обяви началото на изтеглянето на активите си от Русия, което се очаква за приключи през есента, предаде ТАСС. През третото тримесечие на финансовата си година (април-юни) компанията започна преструктуриране на бизнеса си в Русия, като само през третото тримесечие загубите ѝ в сегмента "Газ и електроенергия" от излизането ѝ от Русия са около 200 млн. евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия обяви газова криза заради орязаните доставки от Русия

Русия намали доставките на газ, а Германия може да избегне газова криза

Германската индустрия се готви за бедствие заради руския газ

"Газпром" не можел да гарантира безопасността на "Северен поток 1"

Газът в Европа не е твърде скъп, за Путин е по-изгодно да не го спира

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички