Сандов: Доставките на горива няма да бъдат нарушени, може да идват и от други рафинерии


Сандов: Доставките на горива няма да бъдат нарушени, може да идват и от други рафинерии
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

1900

Няма да има нарушени доставки на горива при ембарго върху руския нефт, категоричен е вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. "Горивото може да идва и от други рафинерии", подчерта той. Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Според очакванията на екоминистъра, може да има спиране на някакви дейности от страна на Лукойл Нефтохим Бургас, които са свързани с технологично напасване или технологично надграждане, но за това трябва самият ползвател да даде обективни данни. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

Сандов не се ангажира с прогноза колко време би отнело на рафинерията да се пренастрои да преработва друг петрол. "Признавам че не мога да кажа, защото това са стратегически показатели и на първо място трябва самата рафинерия да даде преценка за това", каза той. "От гледна точка на екологичното законодателство и промяната в комплексното разрешително, очаквам това чисто административно, като срок, да е в рамките на няколко месеца", добави министърът. "Лукойл" спира работа при забрана за внос на руски петрол

Сандов съобщи, че има друг проблем – необходимо е технологично надграждане, за да няма завишаване на определени емисии, ако се обработва само петрол сорт Brent (Брент). "Тъй като има различни показатели от гледна точка на химизъм, ако се отиде само на преработка на сорт Brent, ще има завишени емисии, ако няма технологично надграждане, а се мине само с процедурата, която е по комплексното разрешително", поясни министърът. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Колко ще отнеме надграждането, трябва да каже собственикът на рафинерията, защото само той може да предвиди какво време и какви средства би му струвало, отбеляза още той. Сандов не се нае да коментира много или малко са 6 месеца за пренастройване на рафинерията, отбелязвайки, че единствено екологичните показатели са под негов контрол.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички