Саудитска Арабия повишава цените на петрола за Европа и Азия


Саудитска Арабия повишава цените на петрола за Европа и Азия
Снимка: iStock

3825

Саудитска Арабия е на мнение, че търсенето на петрол в Европа и Азия се възстановява и повишава повечето цени за доставки на суров петрол за двата континента, предава Bloomberg. Въпреки че цената на петролните фючърси падна малко тази година, според много търговци с енергия и ръководители в индустрията те ще нараснат.

Някои експерти смятат, че цената може да достигне 100 долара за барел, като основната причина е китайската икономика, която се възстановява след края на локдауните заради Covid-19. На този фон инфлацията в други големи икономики се забавя. Петролът може да скочи до 120 долара заради Китай

Държавната саудитска компания Saudi Aramco вдига повечето си официални продажни цени за Азия за април. Цената на основния за компанията арабски лек суров петрол беше увеличена до 2,50 долара за барел над регионалния бенчмарк. Това е с 50 цента повече спрямо нивото за месец март.

Цените за американските клиенти са останали непроменени. Тези за Северозападна Европа и Средиземноморието са увеличени с 1,30 долара за барел.

Цената на суровия петрол сорт Brent е намаляла с 0,1% от началото на годината до 85,83 долара. Тя спадна от около 115 долара от средата на 2022 г., след като забавянето на световната икономика и по-високите лихви неутрализираха нарушаването на доставките, причинено от войната в Украйна. Петролът поскъпна след най-големия спад от десетилетия

„Търсенето от Китай е много силно. То е отлично и в Европа и САЩ“, заяви Амин Насер, главен изпълнителен директор на Saudi Aramco.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света. Кралството ръководи групата ОПЕК+, в която попада и Русия. Съюзът от 23 страни намекна, че няма да повиши добива поне до 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Невиждано: Петролен гигант печели по 6,3 милиона долара на час

Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички