След 6-месечно прекъсване: Украйна отново продава електроенергия в Европа


След 6-месечно прекъсване: Украйна отново продава електроенергия в Европа
Снимка: iStock

2136

След прекъсване от 6 месеца Украйна отново се завръща на енергийните пазари в Европа. Решението за това беше взето в края на миналата седмица, когато от Министерството на енергетиката одобриха предложение отново да предлагат излишната електроенергия на пазара. „Предимство ще имат украинските потребители“, заяви енергийният министър Херман Халущенко.

„Укренерго“ е провела и първия търг за продажба на електроенергия по-рано днес (10 април), посочват от компанията в своя канал в Telegram. Реализирани са 51% от предложения товар от 550 MW, използвайки мрежата на Молдова. Купувачи са 4 компании, а доставките ще бъдат реализирани на 11 април, става ясно от публикацията.

Компанията ще организира и още един търг през мрежата на Полша за доставка на 12 април. Водят се разговори и за отваряне на износа и през Словакия, допълват от държавната компания.

Заради войната и свързаните с нея рискове първоначално ще се провеждат само ежедневни търгове за доставка.

„Укренерго“ отбелязва още в отчета си за изминалия отоплителен сезон, че към обектите на енергийната инфраструктура в Украйна са изстреляни над 1200 ракети и дронове. 43% от магистралните електропроводи са били повредени, а всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната са обстрелвани и имат поражения и щети. Според оценки на ООН и Световната банка мащабът на унищоженията е сериозен – само ремонтът на мрежата за високо напрежение ще изисква почти 1 млрд. долара. Украйна ще спечели милиарди от износ на ток

От компанията отчитат, че са успели да се справят с тежкия сезон благодарение на помощта от европейските държави и от нестандартни решения на инженерите и изграждането на резервни линии. Компанията има излишък на производството и може пак да се върнат на енергийните пазари.

През лятото на 2022 г. на европейските пазари за първи път се появи електроенергия от Украйна. Тя бързо привлече купувачите с атрактивна цена и плановете на Киев бяха да реализират продажби за над 2,4 млрд. долара годишно, с които да подкрепят бюджета си. Масовите обстрели на руските военни през октомври обаче прекъснаха износа и поставиха енергийната мрежа на няколко пъти в колапс.

Сега ситуацията се нормализира и системата работи без прекъсвания, включително и превантивни, до които доскоро се стигаше, за да се избегнат претоварвания на мрежата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа остава без един от основните си доставчици на ток

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички