Според МАЕ: Задава ли се нов скок на цените на енергията през зимата?


Според МАЕ: Задава ли се нов скок на цените на енергията през зимата?
Снимка: iStock

3261

Възможно е цените на енергията да се повишат тази зима, което би принудило правителствата да се намесят и отново да субсидират сметките. За това е предупредил изпълнителният директор на Международната агенция по енергията Фатих Бирол в изказване пред BBC, предаде БТА.

„При положение че китайската икономика бързо нарасне, а зимните температури са по-ниски, цените на газа може да се покачат и да окажат натиск върху потребителите“, смята Бирол, препоръчвайки на правителствата да настояват за икономии на енергия и стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според ръководителят на МАЕ много европейски правителства са допуснали „стратегически грешки“, включително прекаленото разчитане на Русия като източник на енергия, а външната им политика е била „със завързани очи“ в името на краткосрочни търговски решения.

„Не можем да изключим“ нов евентуален скок на цените на газа тази зима. „При сценарий, при който китайската икономика е много силна, купува много енергия от пазарите и имаме сурова зима, може да видим силен възходящ натиск върху цените на природния газ, което от своя страна ще окаже допълнителна тежест върху потребителите“, отбелязва Бирол.

Наскоро рейтинговата агенция S&P Global намали прогнозата си за растежа на Китай, като заяви, че има „риск възстановяването му да загуби от инерцията си на фона на слабото доверие сред потребителите и на жилищния пазар“.

Някои инвестиционни банки, сред които и американската Goldman Sachs, също намалиха прогнозите си за китайския икономически растеж.

„Още не знаем колко силно ще се възстанови китайската икономика“, заяви той. Въпреки това, според него, правителствата трябва да „продължат да настояват за мерки за пестене на енергия, особено когато наближим зимата“.

Те също трябва да насърчават възобновяемите технологии, така че да „видят бял свят възможно най-скоро“ и да намалят необходимото им време за получаване на разрешителни, и да търсят „опции за алтернативна енергия“.

„Ако светът е сериозен“ за климатичните промени, тогава „трябва да намалим значително използването на петрол и газ през следващите години“, смята директорът на МАЕ. По думите му ако успеем да намалим потреблението, съществуващите петролни и газови находища ще са достатъчни да отговорят на намаляващото търсене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Рискован ход: Европа планира да съхранява газ в Украйна

Ще бъдат ли възобновени доставките по руските газопроводи?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички