Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ Варна


Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ Варна
Снимка: БГНЕС

11496

Рано сутринта на 13 декември е спряно газоподаването на ТЕЦ "Варна", а сметките ѝ са запорирани. Спирането на газа е разпоредено от "Булгаргаз" заради натрупаните милиони дългове от централата, съобщава вестник "24 часа".

Скандалният ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС – Ахмед Доган, има сериозни финансови затруднения. Сметките на енергийното предприятие вече са запорирани вследствие на натрупаните дългове.

Централата реално не работи от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си за доставения газ, въпреки високите цени на тока на борсата, разкрива пред вестника бившият министър на транспорта Данаил Папазов от правителството на Пламен Орешарски, който представлява ТЕЦ "Варна". Ахмед Доган отново взема пари за студен резерв?

По думите му производството на 1 МВтч електроенергия струва на централата 400 лв. за природния газ и 20 лв. заради въглеродните емисии. В последните седмици цената на тока на борсата варира между 400 и 500 лв. за мегаватчас, но изходната суровина – газът, бележи пикови стойности.

Според Папазов газът не бил спрян заради дългове, но централата наистина имала "оперативни задължения" към "Булгаргаз", които обаче обслужва. "Имаме закъснения, но това е, защото има криза", обяснява Папазов. По думите му централата, която представлява и управлява, е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

25 милиона дълг

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърждава спирането на газа и уточнява че дългът на ТЕЦ "Варна" е около 24-25 милиона лева.

Газоподаването за варненската централа вече било спряно в началото на октомври заради дългове за месеците август и септември, но след плащане на 10 млн. лв., то било възстановено. В момента се водят преговори – ръководството на централата е обещало, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава природният газ към ТЕЦ "Варна" отново ще бъде пуснат за известно време. ТЕЦ-ът на Доган с нови подаръци за милиони от държавата

Новината за натрупаните големи загуби е изненадваща, след като през миналото лято централата обяви печалба от 37 млн. лева и ръст на приходите от над 150%. ТЕЦ "Варна" модернизира основни инсталации, за да е по-ефективна и да намали консумацията си на газ. Централата обеща да инвестира общо 53 млн. лева до 2024 г. ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган спечели 37 млн. лева

Критерият на "Булгаргаз" към всички е еднакъв – дали си плащат газа. Шефът на дружеството напомни, че в подобна ситуация миналата година са били от топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Антикорупционният фонд подаде сигнал за разследване срещу ТЕЦ-а на Доган

Чешката прокуратура се заема с Ахмед Доган и ТЕЦ "Варна" (ВИДЕО)

Нов подарък от държавата за ТЕЦ-а на Доган

Да поговорим за империята на Ахмед Доган

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички