ТЕЦ-ът на Доган с нови подаръци за милиони от държавата


ТЕЦ-ът на Доган с нови подаръци за милиони от държавата
Снимка: БГНЕС

5637

"Мислите, че "хранилката" от държавния БЕХ за Доган е приключила?! Уви, НЕ!", написа във Facebook Стела Николова, депутат от "Демократична България". Николова и колегата ѝ от ДБ Мартин Димитров са задали на служебния министър на енергетиката въпрос какви суми е получила ТЕЦ Варна за студен резерв и за други услуги през миналата и през тази година. От писмената справка, приложена в отговора на министър Андрей Живков до депутатите, се вижда, че за първите седем месеца на 2021 г. централата, в която почетният председател на ДПС е мажоритарен собственик, се радва на многомилиони приходи.

Оказва се, че миналата година кабинетът "Борисов" е баламосвал всички с уверения, че ТЕЦ "Варна" занапред няма да получава милиони за т. нар "студен резерв". Всъщност парите са продължили да текат към предприятието. Нещо повече, и в момента, при служебното правителство, ТЕЦ-ът на Доган се радва на отлични приходи от услуги за балансиране на електроенергийна система. На практика заради либерализацията на енергийния пазар понятието "студен резерв" изчезна, но то бе заменено от нов, по-европейски термин и определени централи все така получават солидни плащания, за да реагират с пускане или спиране на мощности, за да няма недостиг или претоварване на мрежата, пише вестник "Сега".

Още през юли вестник "Капитал" откри, че от средата на май, когато служебното правителство встъпи в длъжност, Електроенергийният системен оператор (ЕСО), в чието ръководство са кадри на ГЕРБ и ДПС, е започнал да плаща огромни суми на няколко ТЕЦ-а, които до голяма степен дублират спрения през миналата година студен резерв.

Според справката, дадена от служебния министър, миналата година ТЕЦ "Варна" е получила 20.8 млн. лв. за студен резерв  (т.е. да поддържа неработещи мощности в готовност да ги включи в ел. мрежата, ако възникне дефицит) и за други услуги по балансиране на електроенергийната система. Само от началото на 2021 г.  до края на юли централата на Доган е взела 12.430 млн. лв. за "балансираща енергия", за "резерв първично регулиране" и за "резерв вторично регулиране", като първичното и вторичното регулиране биват "автоматично" и "ръчно". ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган спечели 37 млн. лева

Усложняването на терминологията се дължи на либерализацията на пазара на ток миналото лято и е свързано с различните видове сделки, които се осъществяват на електроенергийната борса и извън нея. Държавният системен оператор ЕСО, който е част от Българския енергиен холдинг, е важен играч на този пазар, защото именно той следи и осигурява балансирането на мрежата, включително и като плаща за резервни мощности и за готовност за бързо включване.

През 2020 г. ТЕЦ Варна е получавала плащания за "студен резерв" от 1 януари до 31 юли по договор след проведена тръжна процедура, а след това централата е работила само за свободния пазар, в т.ч. е предоставяла допълнителни услуги и балансираща енергия, обяснява министър Живков в отговора си до депутатите. И посочва, че през цялата 2020 г. ТЕЦ-ът е произвел над 170 000 МВтч електроенергия, а само за първите 7 месеца на 2021 г. – 469 000 МВтч. Което означава, че напоследък предприятието работи на високи обороти.

Справката, изготвена по повод на питането на двамата депутати, е до 31 юли. По обясними причини тя не включва данни за август, който още не е приключил, а се оказа много особен месец – на пазара на ток се появи свиреп недостиг и цените стигнаха небивали рекорди. Усилено се заговори, че големите печеливши от "жегата" са ТЕЦ-овете, свързвани с Доган и с Христо Ковачки, и че е подозрително, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" закъсня да включи допълнителни блокове, за да успокои пазара. Със сигурност през горещия август приходите на "балансьорите" и специално на ТЕЦ Варна са записали пикови стойности. Огромен износ вдига цената на тока

По спешност

Заради проблемите с цените на тока парламентарата комисия по ревизията свика нарочно заседание, на което изслуша обясненията на ръководителите на ЕСО, ТЕЦ Марица изток 2, на електроенергийната борса и др. От дискусията стана ясно, че либерализацията на пазара на ток е направена с много недомислия и че вероятно трябва да се приемат промени в нормативната рамка.

Либерализацията на пазара предвиждаше България да въведе "механизъм за капацитет", чрез който да се гарантира истинска конкуренция в услугите за осигуряване на стабилност на електромрежата. Механизмът за капацитет отдавна съществува в другите страни от ЕС, но у нас го още няма.

Ясно като в мъгла

В отговора си министър Живков посочва, че и преди за студения резерв, и сега за новите услуги за балансиране на мрежата държавният оператор ЕСО прави прозрачни тръжни процедури, като публикува резултатите. На сайта на ЕСО наистина има информация за търговете, но в нея не са посочени участниците в тях, вместо това има само номера на оферти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички