Турция откри ново голямо находище на газ в Черно море


Турция откри ново голямо находище на газ в Черно море
Снимка: Getty images/Guliver

8234

Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 млрд. куб. метра, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters.

"Нашият сондажен кораб "Фатих" направи ново откритие на природен газ от 135 млрд. кубически метра в кладенеца "Амасра-1" в газовото находище "Сакаря", каза Ердоган на церемония по случай първата копка на модерно газово съоръжение в северния турски окръг Зонгулдак. Турция разкри плана за добив на газ в Черно море

С това общият обем на откритите от Турция в този район в южната част на Черно море залежи на природен газ достигна 540 млрд. куб. м. Миналата година корабът "Фатих" вече намери там 405 млрд. куб. м. Сондажите в района на кладенеца "Амасра-1" продължават, а турските власти очакват да открият още газови залежи.

Турция смята да докара природния газ от морето на сушата на 3 етапа. Първият етап включва системите за производство на природен газ, които ще бъдат създадени на морското дъно. Втория етап е пускането в експлоатация на съоръжението, което ще преработва природния газ на сушата и ще го направи готов за употреба. "Третият етап е тръбопроводът, който ще осигури връзката между системата в морето и съоръжението на сушата", обясни Ердоган, цитиран от Анадолската информационна агенция.

Южната ни съседка планира да започне да добива в района газ за вътрешното си потребление през 2023 г. и производството да достигне максималния си капацитет през 2027-2028 г. За целта ще е необходимо да бъде изградена съответната инфраструктура, включително газопровод с дължина поне 160 километра.

Турция има малко залежи на петрол и газ. Тя е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, отбелязва Reuters. Турция ще добива газ в Черно море, влага над 100 млн. долара 

Миналата година Турция е внесла 48,1 млрд. куб. м газ – ръст от 6% спрямо предходната 2019 г. Около 1/3 от това количество е било доставено от Русия. Производството на природен газ в Турция е достигнало 441 млн. куб. метра през 2020 г., показват данните на турския орган за регулиране на енергийния пазар.

Турция извършва сондажи и в Средиземно море. Нейните операции в спорни води засилиха напрежението с Гърция и Кипър.

Енергийният успех на страната не се ограничава само до природния газ. Три кладенеца в югоизточната провинция Диарбекир и северозападната провинция Къркларели (недалеч от българската граница, б.р.) имат дневен капацитет от 6800 барела петрол.

Ердоган отбеляза и усилията на Турция в областта на възобновяемите енергийни източници и заяви: "С 2000 мегавата слънчева енергия и 2000 мегавата вятърна енергия, ние ще мобилизираме общо 4000 мегавата инвестиции за възобновяема енергия тази година."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички