България пета по най-много пчелни кошери в ЕС


България пета по най-много пчелни кошери в ЕС
Снимка: iStock

5694

България се нарежда на пета позиция сред страните от Европейския съюз по най-много пчелни кошери. От общо 8.1 млн. пчелни кошера е ЕС, 0.9 млн. броя се намират в България, става ясно от последните данни на европейската статистическа служба Евростат, актуални към края на 2020 година.

Най-много пчелни кошери в ЕС има в Румъния (1.5 млн. броя), следвана от Гърция и Италия (по 1 млн. броя), Испания (0.9 млн. броя), България и Португалия (0.7 млн. броя).

Данните не разкриват цялостната картина в ЕС, тъй като обхващат само тези пчелни кошери, които са част от ферми. В някои страни, като Германия например, пчелните кошери не се водят като част от стопанства, което означава, че реалният брой на пчелните кошери в ЕС навярно е много по-голям.

30% от всичко, което слагаме на трапезите си, дължим на пчелите

Най-много пчелни кошери във ферми се отчитат в испанския регион Естремадура (300 220 броя), следван от португалския регион „Norte” (257 040) и румънския регион „Nord-Vest” (250 510 броя). Българските региони Северен централен (210 980 броя) и Североизточен (192 930 броя) се нареждат съответно на осмо и девето място по най-много челни кошери в ЕС.

Отглеждането на ГМО-култури разболява пчелите

Пчели се отглеждат на територията на целия ЕС, като те опрашват широк спектър от култури, които се отглеждат в по-топъл и по-студен климат, посочват от Евростат. Те са в състояние да оцелеят при по-студен климат, като презимуват в кошерите си, използвайки запасите си от мед, добавят от институцията.

Защо умират пчелите в България?

Значението на опрашването на пчелите в селското стопанство се признава за решаващо средство за гарантиране на продоволствената сигурност на ЕС и в борбата със загубата на биологично разнообразие. Данните са публикувани по повод „Световния ден на пчелите”, който се отбелязва на 20 май.

Броят на фермите в ЕС намаля с близо 40% за 15 години

80% от българския мед се изнася

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички