Цената на зехтина е двойно по-висока заради криза в най-големия производител в света


Цената на зехтина е двойно по-висока заради криза в най-големия производител в света
Снимка: iStock

9465

Испания – най-големият производител на зехтин в света, се превърна в страната в Европа, в която производството на зехтин е спаднало най-драстично. Основната причина е голямата суша, заради която страната имаше много лоша реколта в продължение на 3 години, пише испанското издание La Sexta. Перспективите също не са много по-добри, току-що започналата кампания възлиза на около 800 000 тона, с 40% по-малко от предишната. Към това трябва да се добави и инфлацията и произтичащото от нея увеличение на производствените разходи.

Последствията – необработеният зехтин екстра върджин вече е с 40% по-скъп от 2021 г. Някои испански потребители вече започват да го определят като истински луксозен продукт.

Цената на зехтина е нараснала с 52,4% за последната кампания, като цените са двойно по-високи спрямо края на 2019 г. С други думи, производствените цени на екстра върджин зехтина се доближават до 6 евро/кг., но е факт, че останалите масла, като зехтин и олио за лампанти, вече надхвърлят 5 евро. Цената на зехтина расте заради лошото време

Има ли недостиг на зехтин?

От местните вериги супермаркети и заводите изключват да има недостиг, но споделят за тенденциозен спад на производството в последните 3 години. Според данните в тази кампания Испания е произвела наполовина по-малко зехтин от 2021 г. Испания е страната в Европа, загубила най-много реколта от маслини през последната кампания. Съседните страни също имат по-лошо производство от миналата година, но не толкова лошо. Брутална суша: Ще остане ли Гърция без маслини и зехтин?

Засега предлагането на пазара е осигурено, макар че високите цени означават, че много хора харчат по-малко от преди. Има много хора, които използват зехтина "в много специфични случаи, за тост на закуска". Междувременно други пък залагат на по-евтини растителни масла.

От UPA, Съюза на дребните фермери, посочват, че слънчогледовото олио не е вариант за тези, които не могат да си позволят зехтин, тъй като заради войната в Украйна цените му се повишиха и към момента макар и стабилни, те са все още високи. Цената на олиото скочи с 43% за една година

За производителите сушата също е основна причина за поскъпването. По думите на Пако Морено от UPA Andalucía са изминали 3 безводни години и това кара дърветата да страдат и да произвеждат много по-малко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Испанският зехтин - жертва на наказателните мита на САЩ

Най-полезната мазнина, която пази здравето и сърцето

Част от зехтина на българския пазар - смесван с олио или разтворители

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички