Испанският зехтин - жертва на наказателните мита на САЩ


Испанският зехтин - жертва на наказателните мита на САЩ
Снимка: iStock

5485

Испанският зехтин е хит в износа. Най-важният американски пазар обаче се срина с 80 %. По време на управлението на Доналд Тръмп зехтинът беше жертва на наказателно мито от 25 %, въведено в отговор на субсидиите на ЕС за Аirbus. 

Смяната на администрацията в Белия дом досега не е променила нищо - митата все още са в сила, пише Euronews, предаде БГНЕС. 

Скъпите стоки нямат този проблем – те не са толкова чувствителни по отношение на ценообразуването и за тях клиенти винаги ще се намерят. Не така стоят обаче нещата с по-евтините стоки, които страдат заради повишените митнически тарифи. 

„Плановете ни за разширяване се провалиха заради митата. Но ние се надяваме все пак да успеем да постигнем целите си, когато те бъдат премахнати. Това ще отнеме известно време. Изгубихме много пари за директни операции в САЩ“, сподели Фернандо Гарсия де ла Круз – собственик на плантация с маслини и производител на зехтин. 

Идеята за големи инвестиции, които трябваше да превърнат испанския зехтин в лидер на пазара, се провалиха. Износът е спаднал от 6 000 до 8000 тона на само 700 тона, а това има своите финансови последици. 

Поради липсата на непряк износ, т.е. покупки от други страни от ЕС, които след това изнасят в САЩ, икономическите загуби стигат до 4 милиарда евро. 

В същото време вносът на зехтин от САЩ се е увеличил с 19% през 2020 г. За да не загубят пазарен дял, много испански износители успяват да заобиколят обмитяването чрез бутилиране и търговия със зехтин от Тунис или Португалия. Вносът от Тунис се е увеличил със 700 %, а този от Португалия - с 850%. 

Ако това не се промени, секторът на зехтина ще продължи да се свива, което е във вреда на испанските производители. За тях производството става нерентабилно, което, от своя страна застрашава хиляди работни места в сектора на производство на маслини, който е толкова важен за Испания. 

Производителите на маслини настояват за дипломатически преговори между Испания, ЕС и новата американска администрация. Те искат да бъдат премахнати колкото е възможно по-скоро на тези завишени митнически тарифи, от които страдат испанските производител и предприятия. Те се възприемат като жертви на конфликт в областта на авиацията, към който нямат никакво отношение.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички