ЕК готви нова допълнителна помощ за земеделците, засегнати от войната в Украйна


ЕК готви нова допълнителна помощ за земеделците, засегнати от войната в Украйна
Снимка: iStock

2019

Европейската комисия обяви, че подготвя предложение за отпускане на допълнителна помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на селскостопански стоки от Украйна. ЕС вече отпусна 56 млн. евро за земеделците в България, Румъния и Полша, и е възможно да осигури още толкова средства. Това заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предава БТА. ЕК дава 109 млн. евро на българските фермери

По думите му ЕК е получила писмо от няколко европейски държави, сред които и България, за осигуряване на допълнителна подкрепа и ще отговори скоро.

„Подготвяме ново предложение за условията за украинския внос, което много скоро ще предложим за обсъждане от държавите в ЕС. Връщането на временно отменените мита за украинския внос може да бъде съобразено с цялостното влияние на пазара, а не само в отделни региони на ЕС“, посочи говорителят.

Той подчерта, че имат предвид, че пазарът не трябва да бъде сериозно повлиян. „Отчитаме, че за някои европейски държави отпадането на митата създава предизвикателства, особено за съседите на Украйна. Затова подготвяме нови предложения, целящи постигането на известно облекчаване. Разбираме, че има нужда от допълнителни стъпки“, подчерта говорителят и отбеляза, че износът на украинските земеделски стоки е успокоил цените на световния пазар.

А междувременно от днес, 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по вече отпуснатата държавна помощ заради войната в Украйна, обявиха от министерството на земеделието.

Бюджетът на помощта е 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. От земеделското ведомство посочват, че е планирано за 2023 г. стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева.

За да се осигури навременна помощ за сектора преди началото на пролетната кампания, сега се осигурява 50% от нея, а по-късно през годината ще бъдат отпуснати и останалите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК предлага еднократна помощ за фермери и малки и средни предприятия

Милиарди евро помощ за засегнати от санкциите срещу Русия фирми одобри ЕК

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички