Идва голямо поскъпване на зеленчуците и плодовете


Идва голямо поскъпване на зеленчуците и плодовете
Снимка: BILLA България

7697

Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината. Причината са повишените цени на електроенергията, газа и торовете. "Очаквам българските оранжерийни зеленчуци да са два пъти по-скъпи", заяви пред БНР зеленчукопроизводителят Николай Недялков. Той допълни, че цените на торовете в момента са се покачили в пъти. Идва голям скок на цените в следващите месеци

Най-висок скок на цените се очаква да има при българските оранжерийни домати и краставици. Все още е рано да се каже какво ще е положението при зелето и морковите, защото зеленчукопроизводителите се надяват да се стабилизират цените на торовете и горивата. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

Оранжерии, където зеленчуците се отглеждат върху почва, работят почти изцяло за износ. "Всичко се изнася за Европа. Продукцията е скъпа и българите не могат да си я позволят", посочва Недялков.

Собствениците на оранжерии вече трябва да са подготвили разсадите си и да започнат да ги разсаждат. Например разсадът при краставиците трябва да е на 35 дни, за да се развие оптимално. Ако е на 45 дни, тя вече е прераснала, боледува и реколтата се компрометира. Притежателите на оранжерии трябва да решат ще сеят ли краставици или не, обясни Недялков.

Щом веднъж продукцията е засята, вече няма път назад - разходите нарастват лавинообразно. По думите му много хора се отказват да произвеждат заради все по-високите разходи. От 142-ма зеленчукопроизводители в Югоизточна България в момента са останали едва трима. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Стоманено-стъклените оранжерии имат още по-големи разходи за отопление. Щом върху покривите им се натрупа сняг, собствениците им бързат да го стопят, за да не рухне конструкцията и да смачка вътрешността на оранжерията. В такива моменти единственото средство е отоплителните инсталации да заработят на максимална мощност (което значи още по-големи разходи за отопление). "Всъщност те топят снега, за да предпазят оранжериите. Те трябва да пуснат инсталациите на максимална мощност независимо дали има продукция в тях, или няма", пояснява Недялков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекордно поскъпване на живота в България

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички