Има ли политически чадър над бизнеса с норки?


Има ли политически чадър над бизнеса с норки?
Снимка: Четири лапи

2658

Сигнал за политически чадър над бизнеса с норки на съсобственика на "Градус" Иван Ангелов бе изнесен в парламентарната комисия по ревизията и този път се очаква реакция от компетентните органи. "Институциите допуснаха съществуването на този бизнес в разрез със законодателство и множество подзаконови нормативни актове и тотално неглежирайки всички последствия за местните хора и човешкото здраве", алармира председателят на Сдружението за защита на животните Петя Алтимирска и разказа, че от 5 години подават сигнали, но институциите мълчат. Българите масово са против фермите за норки

Хората около село Маджерито около Стара Загора са пропищели от набезите на американски норки – от това, че убиват животните им, от смрадта, посочи тя. „Финансови несъответствия и данни за закононарушения, свързани с бизнеса на американски норки, отглеждани за ценни кожи, както и съмнения за целенасочено бездействие на МС, МЗХ, МЗ, МОСВ и прокуратурата водят до щети и опасни рискове за общественото здраве, хората, животните, околната среда и държавата“, добави Алтимирска.

По адрес на Иван Ангелов тя заяви: „Той е един, той е човекът – собственик на единствената ферма за норки, действаща в България в момента. Той 2017 реши да изгради обект за 400 000 норки без ОВОС, имаме 51 хиляди подписи, внесени в Народното събрание срещу изграждането на тези обекти“. Частните пенсионни фондове искат КФН да влезе на проверка в "Градус"

Според нея, ако беше обикновена фирма, щеше да бъде затворена на първата година или нямаше да бъде допусната да бъде отворена. „В момента тя продължава да бъде много опасна за здравето и живеещите в региона“, категорична е Алтимирска и настоя за максимално бързи мерки.

Износът на сурови ценни кожи от норки на страната за 2018 според Конференцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD е 11.8 милиона долара, потвърден от Министерствата на икономиката и на земеделието. В същото време декларираните от същата фирма в годишните финансови отчети печалби са в рамките на 3000 лева. Предната година е същото. „Или БАБХ не дава информация за други обекти, които съществуват, а са длъжни да поддържат регистър, или това е прикриване на приходи и данъчни злоупотреби“, коментира Алтимирска.

Тя алармира и за нерегламентирано загробване на норки, за което нееднократно са сезирани институциите и те бездействат.

Норките не са в България заради ценните им кожи, а заради това, че в България няма екарисажи и заради това, че тази хищници трябва да изяждат отпадъците от птицепроизводството, посочи още Алтимирска. „Отпадъците, по думи на г-н Ангелов от една комисия, преди около година, са около 15 тона на ден черва и крака от пилета само – само от неговото производство и той сам потвърди, че това е причината тези животни да са толкова ценни за него“, посочи тя.

Според нея нещата са много навързани – проблемът с екарисажите, с инсинераторите, разследванията, свързани с агенцията по храните и всички те водят до невероятно страдание не само на животните, но и до проблеми, свързани с обществото и човешкото здраве. „Това са рискове, които не бива да се поемат“, подчерта председателят на сдружението.

Освен съмненията, че именно БАБХ създава чадър над този бизнес, с което застрашава здравето на хората, от Сдружението алармират че не получават данни за COVID на норките. „Напоследък се говори за това как фермите за норки могат да бъдат резервоар за нови мутации на COVID-19 и Дания унищожи над 1200 ферми за норки“, припомни Алтимирска. Тя потвърди, че липсва публична информация от агенцията по храните. „Не получаваме информация по ЗДОИ на различно основание. Последният път ни беше отказана информация на основание това, че тестовете за норки, включително броят на извършените тестове е търговска тайна, която може да застраши дейността на дружеството“, разказа тя. От август миналата година съществува програма, според която всяка седмица да се тестват трупчета на норки във фермите. „Искахме да разберем какво се случва с тази програма и дали се изпълнява. Многократно сме изпращали запитвания за това колко теста са направени, какви са резултатите, да ни се покажат, но получаваме отказ. И въпреки, че заведохме дело и въпреки, че спечелихме делото по ЗДОИ, тази информация все още не е налична и не е публична“, разказа още тя. „Този обект може спокойно да се предположи, че е резервоар за COVID в момента . Той застрашава както работниците, така и хората в региона“, убедена е Алтимирска. Тя е категорична: „Липсата на институционална реакция създава впечатление, че действително има политически чадър точно в този бизнес, а той е само на един човек“. Внесоха в НС над 33 000 подписа срещу убиването на животни заради кожата им

Независимо, че комисията по ревизията обяви, че изпраща всички сигнали на компетентните контролни органи, от Сдружението за защита на животните обявиха че подготвят протест.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички