Какво изстреля цената на зехтина до невиждани стойности?


Какво изстреля цената на зехтина до невиждани стойности?
Снимка: iStock

3325

Цените на зехтина в Гърция достигнаха невиждани досега високи стойности. Това съобщи в репортаж държавната телевизия ЕРТ.

Намаленото производство, отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима, както и сушата през лятото в страните производителки са причините за тази ситуация.

Нещата стават още по-лоши заради пожарите в много райони на Гърция, които унищожиха значителни площи маслинови насаждения. Затова според последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се оценява на 200 – 210 хиляди тона.

Още: Рекордна цена на зехтина: Един тон е 10 пъти по-скъп от един тон петрол

Цените

В репортаж от Ахая, един от главните райони за производство на маслини в Гърция, телевизията съобщава, че тази година килограм зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.

По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро килограма. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.

На пазара се очаква и по-нататъшно увеличаване на цените на гръцкия зехтин, а категорията екстра върджин да продължи да чупи рекордите. Смята се, че цените в страната ще достигнат дори до 9 евро на килограм.

Още: Ердоган забрани износа на зехтин от Турция

По данни на Гръцката статистическа служба за една година цените на зехтина са нараснали с 10,6 процента, а според Евростат през юни са били с 21,9 процента по-високи в сравнение с година по-рано. По-конкретно крайните цени се колебаят от 6,5 до 14 евро за различните категории на продукта.

Гърция е третият производител в света

Гърция е третият по големина производител на зехтин в света след Италия и Испания. В страната се отглеждат над 132 млн. маслинови дървета, от които в нормална година се добиват около 300 хиляди тона зехтин.

Най-важните региони за производство на маслини в Гърция са Пелопонес, от където идва 65 процента от продукцията, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички