Рекордна цена на зехтина: Един тон е 10 пъти по-скъп от един тон петрол


Рекордна цена на зехтина: Един тон е 10 пъти по-скъп от един тон петрол
Снимка: iStock

3408

През миналата седмица цената на зехтина достигна рекордните 8500 долара на тон, което със 125% по-скъпо от средната цена на зехтина през 2000 – 2020 г. Предишният рекорд беше поставен през 1996 г. - 6200 долара, пише Bloomberg.

Така тон зехтин е 10 пъти по-скъп от тон петрол, а през 2019 г. съотношението беше 5 пъти.

За останалия свят това може да не е сериозен проблем – делът на зехтина сред растителните масла е едва 2%, но в Южна Европа цената е не просто криза, а истинска катастрофа. Годишното потребление на зехтин в Испания достига 8 литра на човек. В другите държави от Южна Европа положението е същото, а цените са вече на психологическата граница от 10 евро за литър. „Това е равносилно на границата от 5 долара за галон бензин в САЩ“, посочва Блейс.

Данните на Bloomberg сочат, че най-употребяваните растителни масла в световен мащаб са палмовата мазнина (36% дял от пазара), соевото олио (27%) и олиото от рапица (14%), а слънчогледовото олио е с дял от 10%.

Така потреблението на зехтин в световен мащаб може да бъде сравнено с това на екзотичните масло от семките на памук или кокосово масло.

Причината за поскъпването на зехтина е основно лошата реколта от маслини в основните производители. Заради сушата в испанската провинция Андалусия през текущата селскостопанска година (2022-2023 г.) реколтата е 663 000 тона, или с 56% по-малко спрямо 2021-2022 г. Същевременно патоген унищожава маслиновите дървета в Италия.

Турция е сред малкото държави, където реколтата е добра, но правителството забрани износа, за да поддържа стабилни цените на вътрешния пазар.

Засега има сигнали, че ситуацията в Испания се подобрява, но увеличението на добивите ще бъде още много слабо – до 737 000 тона, или наполовина по-малко от нормалното. В Гърция и Италия също не се очаква някакво значително увеличение.

Горещините са също сериозен проблем за отглеждането на маслини в Испания през тази година. В страната дъждовете се завърнаха, но пролетта беше много гореща – в Хаен, където е центърът на производството на зехтин в Андалусия, средната температура през април беше с 4°С по-висока. В Кордоба за две седмици температурите всеки ден достигаха 30°С през април. В следващите месеци времето не даде много повече прохлада на маслиновите дървета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Южната ни съседка се готви за сериозен скок в цената на зехтина

Турция забрани износа на зехтин, какво ще стане с цената?

Недостиг: Сушата изстреля цената на зехтина до рекордни нива

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички