Сушата в Испания повиши цената на зехтина до невиждани нива


Сушата в Испания повиши цената на зехтина до невиждани нива
Снимка: iStock

4063

Липсата на дъжд в Испания изстреля цените на зехтина до рекордни нива, а анализатори предупреждават, че при сухо лято тази година може да се стигне до още по-малка реколта, пише Financial Times.

Цените на зехтина са нараснали с почти 60% от юни насам до около 5,4 евро на кг заради голямата суша в Европа, която миналата година унищожи реколтата от маслини на Стария континент.

Испания – най-големият производител на зехтин, пострада наистина сериозно. Фермерите в страната обикновено произвеждат половината от зехтина в света, но годишното предлагане е спаднало почти наполовина до около 780 000 тона за последните 12 месеца.

„За 20 години в индустрията никога не съм виждал такива цени“, заяви Вито Мартинели, анализатор на зърнените и маслодайните култури в Rabobank. По думите му миналата година беше катастрофална за Испания, а реколтата в Италия „също беше лоша заедно с тази в други средиземноморски страни.

2022 г. се оказа най-сухата година за Италия от 1800 г., спиред данни на компанията за анализи Centro Studi Divulga.

Продължителната суша в Испания поставя под въпрос възстановяването на производството тази година. Миналия месец беше вторият най-топъл март в Испания за този век и вторият най-сух, сочат данни на метеорологичната агенция в страната.

Април се очертава като най-сухия в историята. Испански метеоролог заяви, че „нито капка дъжд“ не е паднала в повече от половината страна за първите 17 дни на април, а дъждовете са с 23% под нормата от октомври – началото на хидрологичната година.

Необичайно сухото време това лято може да задържи цените високи. „Спорадичните дъждове в Андалусия и Испания съвсем не са достатъчни“, отбелязва Кайл Холанд, анализатор на маслодайните култури и растителните масла в компанията за данни Mintec. По думите му маслините се берат в средиземноморските страни между октомври и февруари, което означава, че „ако много скоро нямаме дъжд, отново ще имаме лоша реколта“. „Предлагането на зехтин с добро качество също намалява, тъй като количествата не са големи, а купувачите искат добро качество… Пазарни играчи отбелязват, че с това темпо ще е късмет, ако изпратим остатъка от сезона с добър зехтин“, отбелязва Холанд.

Други не са така притеснени. „Повишаването на цената, особено в Испания, е добра новина, защото най-сетне надпреварата към дъното, което вреди на всички европейски производители и потиска пазара, свърши. В тези условия смятаме, че производителите, които в последните години увеличиха усилията си да защитят биоразнообразието и да произвеждат висококачествени масла, могат най-сетне да получат цената, която заслужават“, смята Давид Граниери, председател на Националния съюз на производителите на маслини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Криза с храните: Цената на зехтина скочи до небето

Испанският зехтин - жертва на наказателните мита на САЩ

Цената на зехтина расте заради лошото време

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички