Карантината за българи и румънци може да съсипе земеделието в Италия


Карантината за българи и румънци може да съсипе земеделието в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

8126

Въвеждането на 14-дневна карантина в Италия за пристигащи от България и Румъния може да нанесе сериозен удар върху италианското селско стопанство, пише вестник Corriere della Sera.

Тревожният сигнал идва от организацията Coldiretti, която обединява италианските предприемачи. В Италия заради карантината ще има недостиг на 100 000 чуждестранни сезонни работници, идващи от страните от Източна Европа, подчертава организацията.

"Наближава периодът на реколтата и прибирането на плодовете, най-интензивният момент за целия сезон. Румънските работници представляват огромната част от работна сила в селското стопанство в нашия регион и тази наредба рискува сериозно да засегне стопанствата ни", казва Джанлука Барбакови, ръководител на организацията в региона на Трентино-Южен Тирол.

Работниците често са наети в провинцията за много кратки периоди от 20 или 30 дни, така че 14-дневната карантина ще има пагубно влияние върху работата им.

Сезонните работници са често пъти едни и същи хора, които идват всяко лято за сезонна работа в Италия, а после се връщат в родните си страни, като така се създават отношения на доверие между работници и работодатели.

Засега доста от тези работници вече са на Апенините, но остава безпокойството за онези, които ще са нужни за гроздобера, който по традиция започва в Италия от август и продължава до октомври, а в някои случаи и до ноември. Редица държави налагат карантина за българи

Coldiretti предлага и алтернативно решение – да се намали бюрокрацията при наемане на кадри в селското стопанство, така че получаващите социални помощи, студентите и пенсионерите да могат да работят в земеделието. Това би облекчило настоящата ситуация на трудовия пазар, където много работници са съкратени, а хората с ниски доходи изпитват сериозни финансови затруднения.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички