Манатарките стигнаха рекордно висока цена


Манатарките стигнаха рекордно висока цена
Снимка: iStock

11315

Цената на манатарката стигна рекордните 50 лева за килограм, докато преди около година се търгуваше за по 6-8 лева. Това обяснява пред вестник "Монитор" инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Той признава, че производителите не помнят такива цени. Причината е, че количествата на събраните гъби са били малки, но в същото време такава е била ситуацията и в съседни страни като Румъния и Сърбия. От бране на гъби може да се изкара средна месечна заплата само за половин час

Слаба реколта

"Като цяло в европейски мащаб реколтата беше слаба. Времето не беше много благоприятно, това беше най-големият проблем. До 15 октомври беше суша, после пък по 10-15 дни валеше дъжд и изведнъж застудя. Земята изстина и гъбата няма как да се развива, обяснява инж. Колев. Той посочва, че в момента страната ни изнася диворастящи гъби зад граница, но в малки количества. Износът е най-вече за Италия, Франция и Германия. Търсят се и гъби като рейши и челядинка. От асоциацията все пак изтъкват, че след пандемията търговията се нормализира.

Преди време от браншовата организация се оплакаха, че студената пролет и COVID мерките са сринали износа на гъби. Тогава стана ясно, че цената на замразената манатарка е паднала с 20%, като същата тенденция се наблюдаваше и при сухите гъби.

Заради затварянето на ресторантите в цяла Европа предприятията у нас бяха пълни със замразена продукция. През юни обаче ситуацията се подобри и от бранша отчетоха раздвижване, като според тях производителите се върнали на нивата от 2018 г. По данни на асоциацията едва 1% от добива на гъби се консумира у нас, като причина за това се изтъква липсата на традиция в менюто ни да присъстват горски и диворастящи гъби. 95% от печурките в българските магазини са полски

Производители обаче допълват, че продължава да има проблем с липсата на берачи. "Това е проблем от години. Причината е, че хората са ангажирани с постоянна заетост. Професионалните берачи отпреди 20-30 години вече са възрастни и няма кой да ги замести", казва Колев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В Родопите има богата реколта от гъби, но няма гъбари

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички