От бране на гъби в България може да се изкара средна месечна заплата само за половин час


От бране на гъби в България може да се изкара средна месечна заплата само за половин час
Снимка: Getty Images / Guliver

17702

Гъби и билки изкарват поминъка на живеещите в малки градчета като Златарица ромски семейства. За да се включат в гъбената еуфория, цели фамилии гурбетчии зарязват добре платената си работа в Германия, Белгия и Холандия и се връщат у нас.

Причината е, че от трюфелите например може да се изкара по една средна месечна заплата само за половин час. Това е в пъти повече от парите, които гурбетчии изкарват на Запад показа проверка на „Монитор”.

Според старите гъбари в Балкана има около 20 вида диворастящи гъби, като 6-7 вида от тях обаче се изкупуват. Най-интересното обаче е, че в Еленския Балкан се ражда и най-скъпата гъба в света, трюфелът.

Изкупната цена зависи от сезона. Най-евтини са те в началото, между 60 и 70 лв. килото, тъй като все още не са толкова ароматни. През есента, когато достигнат своята зрялост цената им може да удари и до 250 лв. за кг.

Освен от аромата цената на трюфела зависи и от неговото качество. Най-търсени са онези, които са от 25 грама нагоре, не са червиви и са запазили своята цялост. Те се изнасят директно за Италия и Франция. Като вид в Еленския и Златаришкия балкан, най-разпространен е черният трюфел, има и кафяви, а най-малко са белите, които са и най-скъпи. Това обаче не пречи на онези гъбари, които знаят находищата им, само за половин час да си докарат една средна месечна работна заплата.

Повечето от набраните гъби ромите от Златаришко продават в изкупвателните пунктове. Тъй като там обаче те им се заплащат в зависимост от качеството и се делят на категории, берачите предпочитат да запазят гъбите от най-ниската категория и след това да ги пуснат на пазара във Велико Търново. Там само преди няколко дни кило манатарки непочистени и от най-ниското качество – наядени от червеи или леко започнали да преминават, се продават за цена от 12 лв.

Брането започва още през април, когато се появяват първите тръбенки. Тази година цените са паднали доста, но преди 2-3 лета цената на тръбенката в началото на сезона започвала от 25-30 лв. и постепенно падала до 4 лв. Най-ранобудните и онези, които знаят туфите, където растат гъбите, през първата седмица-две на ден спокойно си докарват до 150-200 лв.

След тръбенките се появяват и останалите пролетни гъби, челядинката и пачият крак, които са сравнително евтини и се изкупуват по 2-3 и 4-5 лв. за килограм. Манатарката - царицата на гъбите, се търгува в зависимост от качеството, като средната й цена е около 6 лв/кг. По-рядко срещани са и майската гъба и смръчкулата.

Освен с гъби, берачите си докарват допълнителни доходи и от билки. Желаещите да се занимават с брането на лечебни треви обаче са доста по-малко от гъбарите. Причината са ниските изкупни цени на билките и по-трудоемката работа по събирането им. На ден от билки трудно могат да се докарат повече от десетина лева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички