МЗХ: Гледайте лешници вместо тютюн


МЗХ: Гледайте лешници вместо тютюн
Снимка: istock

5866

Отглеждането на лешници може да бъде добра алтернатива за преориентиране на тютюнопроизводителите в България, тъй като доходът от гледане на тези насаждения е близък до този от тютюна. Това стана ясно по време на среща на служебния министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков с представители на една от големите световни фирми за производство на шоколадови изделия, предава пресцентърът на земеделското ведомство.

Българските земеделски производители трябва да се възползват от потенциала при отглеждането на лешници и гаранциите за изкупуване, които им предоставя търсенето на продукцията на световния пазар. Представителите на търговската фирма информираха министър Бозуков, че първоначалните инвестиции за създаването на овощна градина от лешници, с капково напояване, възлизат на около 350-400 евро на декар. Възвръщането на направените разходи за периода на вегетация на дръвчетата е към седмата година, а първата реколта е около четвъртата, като пълното плододаване започва около седмата година.

Направени анализи в областта показват, че търсенето на лешници в световен мащаб гарантират пазар на продукцията и извеждат необходимост в България да бъдат създадени около 3 000 хектара нови лешникови градини. Такава плантация за тринадесет годишен период може да произведе около 7000 тона лешници (тегло с черупката), като тяхната пазарна стойност възлиза на близо 17,5 млн. евро. Това се обуславя и от нарастващата тенденция към потреблението на лешници от хранителната промишленост. Тъй като те са здравословен продукт и подлежат на лесно съхранение за дълъг период от време.

Отглеждането на лешници изисква ограничено използване на ръчен труд, понеже процесът е силно механизиран. Обработването на този вид насаждения могат да бъдат добра алтернатива за преориентиране на тютюнопроизводители към този сектор. Доходът, който се получава от отглеждане на лешници е близък до този на тютюна. Друго предимство при овощните градини с лешници са широките бразди до четвъртата година след засаждане, които могат да бъдат ползвани за отглеждането на протеинови култури, като за тях има осигурено субсидиране.

„Необходима е политическа воля и подкрепа за земеделците при отглеждането на черупковите плодове, за да се нареди България до световните доставчици на лешници“, отбеляза проф. Бозуков. Той добави, че за съжаление предишното правителство е водило политика, която не подкрепя създаването на нови насаждения от лешници. Това е и причината те да са изключени от възможността за подпомагане по инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички