Пчелари оспорват доклад на бившия земеделски министър


Пчелари оспорват доклад на бившия земеделски министър
Снимка: БГНЕС

2259

При встъпването си в длъжност новият служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков е получил доклад с изводи за измирането на пчелите у нас. Докладът е бил поръчан от бившия министър на земеделието Десислава Танева. С нейна заповед в средата на април е сформирана работна група. В подготовката на анализа са участвали и представители на Центъра за оценка на риска. Според доклада пчеларите носят отговорност за измирането на пчелите. Пчелари настояват да бъде свикан Кризисен щаб заради измирането на пчелите

В интервю за БНР председателят на Регионалния пчеларски съюз в Шумен Даниела Челебиева изрази несъгласие с изводите в доклада.

"Там е записано, че причината е, че 7 хиляди пчелари не са се регистрирали в електронната платформа за оповестяване на растително-защитни дейности, които трябваше да са до 31 март, а само 5 хиляди пчелари са се регистрирали", посочи тя.

По думите ѝ в България има около 12 хиляди пчелари, от тях 5 хиляди пчелари са регистрирани като земеделски стопани и притежават пчелни семейства от 50 броя нагоре. Не са се регистрирали дребните пчелари, които имат под 50 броя пчелни семейства.

"Оповестяване за извършване на растително защитни мероприятия е важно най-вече за пчеларите, които практикуват подвижно пчеларство, защото могат да разположат пчелни семейства в овощни градини, в блокове с медоносни култури. Ако се пръскат с препарати за растителна защита насажденията в такива блокове, тогава е опасно за пчелите и пчеларите би трябвало да вземат мерки за опазване на пчелите от отравяния", допълни Челебиева и уточни, че около 300 пчелари работят на принципа на подвижното пчеларство.

"За останалите пчелари е валиден Законът за пчеларството и Наредба 13, която е за мерки за опазване на пчелите от отравяния и начина на провеждане на растително-защитни дейности. Тези две нормативни уредби на практика предпазват пчелните семейства от отравяния", поясни още тя. 

Челебиева подчерта, че е разрешено да се третират с инсектициди земеделски култури от залез слънце до 10 часа. Самата тя има два пчелина, получила е над 100 писма за предстоящи третирания и сподели, че около 20% от тези съобщения са били за третирания между 10 и 20 часа през деня.

Според нея трябва да се промени Наредба 13, която засяга тази обработка. Тя даде пример с периода на цъфтеж на акацията, когато пчелите излитат в полет след изгрев слънце. Няма глобени за изтровените пчелни семейства в няколко региона на страната

Актуализация на системата за оповестяване би спомогнала за опазването на пчелите, категорична е Челебиева. 30% от всичко, което слагаме на трапезите си, дължим на пчелите

„Да направят корекция в програмата и да не се допуска, автоматично да се отхвърлят заявки от земеделците, ако ще третират с инсектициди в неразрешено време“, настоя тя. Защо умират пчелите в България?

"Има комисия, но не се вземат под внимание предложенията на пчеларите, защото в тези комисии 2/3 от хората са администратори, а 1/3 са пчелари", изтъкна председателят на Регионалния пчеларски съюз в Шумен.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички