По-строги правила за етикетирането на екологични продукти


По-строги правила за етикетирането на екологични продукти
Снимка: iStock/Guliver

1078

Европейският парламент даде окончателна „зелена светлина“ на директива, която ще подобри етикетирането на биопродуктите и ще забрани използването на подвеждащи твърдения за екологосъобразност.

С нея се забранява използването без доказателства на общи екологични твърдения като „екологосъобразни“, „естествени“, „биоразградими“, „неутрални по отношение на климата“ или „еко“.

Използването на маркировки за устойчивост също ще бъде регулирано. В бъдеще ще се допускат само маркировки за устойчивост, които се основават на схеми за официално сертифициране, или такива, които са създадени от публични органи.

Още: Експерт: Скъпите биопродукти не са българските, а вносните

Освен това директивата ще забрани твърдения, съгласно които даден продукт има неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда заради схеми за компенсиране на емисии на парникови газове.

"Хората ще могат да избират продукти, които са по-трайни, по-устойчиви и по-лесно се ремонтират благодарение на надеждни етикети и реклами. Най-важното е, че компаниите вече не могат да подвеждат хората, като например казват, че пластмасовите бутилки са добри, защото компанията е засадила дървета някъде — или че нещо е устойчиво, без да обясняват как. Това е голяма победа за всички!", заяви евродепутатът Биляна Борзан, която е основен докладчик по темата.

Друга важна цел на новия закон е производителите и потребителите да обръщат повече внимание на трайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията трябва да бъде по-видима, като ще бъде създаден нов хармонизиран етикет, за да изпъкват по-лесно стоките с удължен гаранционен срок.

Новите правила също така ще забранят неоснователните твърдения за дълготрайност, твърденията, които приканват към замяна по-рано от необходимото на консумативи и представят стоките като годни за поправка, когато те не са.

Още: Една пета от българите не вярват на биопродуктите

За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, след което да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички