Повече средства за млади иновативни фермери в новата селскостопанска политика на ЕС


Повече средства за млади иновативни фермери в новата селскостопанска политика на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2464

Министрите на земеделието от ЕС приеха временното споразумение, постигнато с Европейския парламент по основните елементи на реформата на общата селскостопанска политика (ОСП), като по този начин предложението се придвижи с една стъпка напред към това да стане част от правото на ЕС.

Споразумението проправя пътя към по-справедлива, по-екологосъобразна и основана в по-голяма степен на качеството на изпълнението селскостопанска политика, която се стреми да осигури устойчиво бъдеще за европейските земеделски стопани, предава БНР.

Новата обща селскостопанска политика укрепва мерките в областта на околната среда и същевременно включва разпоредби, които да осигурят по-целенасочена подкрепа за по-малките земеделски стопанства и да подпомогнат младите земеделски стопани да навлязат в професията, обясни българският еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежки политики в ЕС.

"Не бяха лесни преговорите, предизвикателствата и залозите са големи. Има ясен сигнал изпратен към малките фермери – 10% задължително от бюджета, 3% за младите фермери, работещи с цифровизацията и желаещи да реновират. Новата обща селскостопанска политика е свързана и с голямото предизвикателство "Зелена сделка", свързана е с приноса на земеделието в борбата с климатичните промени. Знаем колко е тежък въпросът за нашите земеделци, знаем колко трудности това може да предизвика, затова мислим, че веднъж приет текста трябва бързо да се премине към разглеждане на отделните цели и годините, през които трябва да бъдат постигнати", коментира Мария Габриел.

Ключов приоритет в новата Обща селскостопанска политика за България остава обвързаната подкрепа. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Страната ни е удовлетворена от постигнатия компромис за нивото на подкрепа. "Компромисът, около който ще се обединим, трябва да бъде справедлив и са де не ощетява нито една категория производители", каза Бозуков.

Той изрази сериозно безпокойство от изключването на трапезните картофи от списъка с допустими за подпомагане по обвързаната подкрепа продукти. "От изключително значение за нас е да продължи прилагането на подкрепата за картофопроизводителите. Производителите са предимно малко стопани, производството се осъществява в планински и предпланински райони, където почвите не са подходящи за други култури. Подкрепата за картофопроизводителите е изключително важна за нас. На този етап не можем да дадем подкрепа за прекратяване на подкрепата на картофопроизводителите", коментира министър Бозуков.

Предстои работа на междуинституционално равнище по оставащите технически подробности на предложената реформа, след което тя ще бъде официално одобрена както от Европейския парламент, така и от Съвета. Новата обща селскостопанска политика ще обхваща периода 2023 – 2027 г.

До края на годината държавите членки ще трябва да представят своите проекти на национални стратегически планове за одобрение от Комисията.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички