Проучване: Голяма част от сиренето у нас - силно оводнено и опасно за здравето


Проучване: Голяма част от сиренето у нас - силно оводнено и опасно за здравето
Снимка: iStock

20965

От над 10 години сиренето се нарежда сред най-проблемните хранителни стоки, произвеждани в България. За съжаление през годините цената на сиренето все повече се увеличава за сметка на качеството, което се влошава, а некоректни производители измислят нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези "иновации", обезценяват хранителната стойност на сиренето и са рисковани за здравето на потребителите, предупреждават от "Активни потребители", които са направили нов тест на сиренето на пазара. Захарта и сиренето удариха рекордна цена, изпревариха олиото

Резултати от изследването

От тестваните 48 марки сирене при 35 е установено водно съдържание над 60%. В процентно съотношение 73% от сирената са оводнени, а 25% - свръховоднени. Рекордьор е млечният продукт наречен "Свежо сирене", произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода, което е невиждана стойност в българската и световната практика.

Резултатите при двете категории сирена са различни. От 34 евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (или 85%), а от тях 10 (или 29%), са с вода над 70%. При по-скъпите, проучени сирена, оводнените са 2 пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта, а положителен се е оказал един от тях. 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в магазин на Billa под името "Даная". А цената на имитиращия продукт е 20,90 лв./кг., пишат "Активни потребители".

Всички продукти в изследването нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат се сирена с водно съдържание над 60%, които не са етикирани правилно и това не е обозначено. Второ, всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което също е нарушение на законодателството. Засечени са немлечни мазнини в 3 вида сирене и 2 вида кашкавал

Колко опасна е водата в сиренето?

Хоратя рядко се замислят за значението на водата за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до значителни изменения в качеството и безопасността. Разбира се водата в случая е и спестени пари за производителя. Поглъщаме 1000 тона палмово масло на месец

Ето защо повишаването на водата в сиренето е опасно:

1. Повишеното водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. В тях се образуват вредни, а понякога токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат реакциите и се увеличават рисковете за потребителите.

2. В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в количеството на водата разваля равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми, като някои може да са опасни за здравето патогени.

3. За да се задържи водата в сиренето се използват химикали и ензими, нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно сигурно, че са подходящи за сирене. А научни изследвания по този проблеми липсват, тъй като официално те не се използват за тази цел. Затова всяко нарушаване на класическите технологии трябва да се прави внимателно и след предварителни проучвания. Изглежда обаче, че у нас единствените експерименти с тези "иновации" са свързани с това колко пари могат да се спестяват. България иска от ЕК да впише киселото мляко и бялото сирене като защитени продукти

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как бързо и лесно да проверите качеството на тези 5 храни

Създадоха розово сирене с вкус на просеко (Снимка)

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички