Ще поскъпнат ли рентите заради богатата зърнена реколта?


Ще поскъпнат ли рентите заради богатата зърнена реколта?
Снимка: iStock

17886

Рекордната реколта от пшеница предизвика вълна от оптимизъм в земеделския бранш. В цяла Северна България средният добив е около и над 600 кг на декар, а изкупните цени са доста по-високи от миналогодишните. Невиждана от 20 години реколта на пшеница

На фона на всичко това нарастват очакванията за скок на рентите, които получават собствениците на земеделски земи. Какви са шансовете да се случи това?

"Рентата е резултат от печалбата. Очакваме да завършим годината добре и рентата ще е по-висока.", казва пред БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Много хора се питат как се формират рентите у нас, тъй като различните арендатори плащат различни суми и по различни критерии. "Има едно старо правило – 30% от продукцията като добив. Някои договарят 100-150 кг пшеница в натура. На други места има пряко договаряне, което не стъпва на никаква икономическа логика – просто се казват едни цени, наддава се и това е", обяснява Костадинов.

Изкуствено завишени ренти

Така се създават проблемите – нивата на рентите се надуват изкуствено от хора без опит в този бизнес, които са привлечени от митовете за много и лесни пари.

В най-тежко положение са арендаторите, заложили на пряко договаряне и надули рентите до 100-120 лв. на декар, което е 2-3 пъти над средната цена. Миналата година те са успели да платят високата тарифа, но през тази много от тях са закрили бизнеса си, а частни съдебни изпълнители събират натрупаните от тях дългове, разказва Костадинов. Зърнопроизводители искат сваляне на рентите

През последните години към земеделието са пренасочени средства от други бизнеси, включително и от строителния бранш. Очакванията за големи печалби обаче са останали напразни. "Някои си мислеха, че ще се леят пари, но това не се оказа така. Без икономическа логика и пресметнати приходи и разходи нещата не се случват. Получи се един голям балон, който впоследствие се спука", разказва зърнопроизводителят. Къде в България земеделската земя е най-скъпа и най-евтина?

Порочните практики с изкуствено завишени ренти се поддържат и от някои земеделски кооперации, особено когато предстои избор на ръководство. Председателят и членовете на управителния съвет, които имат доста лични земи в кооперацията, умишлено вдигат рентите. Това обаче е в ущърб на кооперацията – теглят се кредити, за да се платят високите ренти и се натрупват дългове. "Досега нямаме фалирал председател на кооперация, само фалирали кооперации", споделя Костадин Костадинов.

Не са редки и случаите, в които собственици на земи извиват ръцете на арендаторите. Това много често се случва при фондовете, които са най-големите собственици на земеделски земи у нас. Някои адвокати, лекари, които са инвестирали в земя, също искат много високи ренти, посочва земеделецът.

България се нарежда на едно от първите места в Европа по високи наеми на обработваеми земи, редом до Нидерландия. Зърнопроизводителите настояват за повече държавна намеса при определяне на рентите у нас, каквато практика има в Западна Европа. "Държавата няма полза да има високи наеми, надути, несъбрани средства и земя, която не се обработват", Костадинов.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички