Съюзът на хлебарите и сладкарите: Българският хляб се прави от българска пшеница


Съюзът на хлебарите и сладкарите: Българският хляб се прави от българска пшеница
Снимка: iStock

5033

Българският хляб се произвежда от българска пшеница, категорично заяви в ефира на БНТ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите ѝ не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя е рискова за преработвателя, защото е възможно да се зарази цялата среда в предприятието. „Да се изчисти то от микроорганозмите е толкова трудно и скъпо, че е по-изгодно да се бутне сградата, отколкото да се бориш с тази биологична бомба“, заяви Кукушева.

„Внос на украинско брашно в България няма и внос на украинска пшеница за хлебопроизводствени цели също няма“, категорична е тя.

Кукшева уточни, че ако до преди месец се е внасяла украинска пшеница, тя се е ползвала главно за фуражи, защото украинските продукти не отговарят на нашите изисквания за фитосанитарен контрол. И подчерта, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена. Затягат контрола на търговията със зърно с денонощен онлайн мониторинг

„Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар – това е турският и арабският пазар, и колегите с реколта 2022, която не е реализирана, трупат огромни загуби, защото съхранението е свързано с енергийни разходи“, обясни Кукушева. Без ДДС, по-евтина пшеница, хлябът е чувствително по-скъп (ГРАФИКА)

Тя подчерта, че този проблем може да бъде решен в диалог с изпълнителната власт. Също така уточни и че силозите на мелниците са пълни още от август-септември до жътва 2023 г.

„Ние купихме пшеница на много по-високи цени, но това е борсова суровина“, заяви Кукушева.

Според нея, ако има повишаване на цената на хляба, то би било следствие единствено на повишаване на цената на труда. Кукушева изтъкна, че нулевият ДДС на брашното не означава замразяване на цената. 

„По анализ на САПИ хлябът е единствената храна, която запази своята стойност в рамките на 8 месеца. Всякакви твърдения, че ние сме реализирали хиперпечалби са абсолютно неверни, защото това единствената антиинфлационна мярка, която обедини всички политически сили. И всички политически сили гласуваха за 0% ДДС на брашно и хляб, оттам дойде задържането на цената. Хлябът е гаранция за липса на продоволствена сигурност. Хлябът е достатъчната храна за всеки потребител, за да може да оцелее в извънредни условия“, категорична е Кукушева. Цената на хляба няма да се вдига, но закуските поскъпват

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия удължава срока на зърнената сделка, но има условие

Пшеницата и царевицата поевтиняват, украинското зърно се срина

Високите цени на хляба изядоха нулевия ДДС

Таван на цената принуди македонците да си резервират хляб

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички