Тарикатите с къщи за гости може да се отърват от глоби


Тарикатите с къщи за гости може да се отърват от глоби
Снимка: БГНЕС

14723

Нарушителите, които са използвали за лични нужди къщи за гости, строени с европейски пари, могат да се спасят от глоби. До този резултат води окончателната отмяна на Методиката за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това определи Петчленен състав на Върховния административен съд, потвърждавайки решението на тричленен състав на ВАС по същия казус от юни миналата година. Глобиха с десетки милиони нередовни къщи за гости

Отмяната на методиката ще даде възможност всички глобени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства. Това е втората такава методика, която съдът отменя.

Защо методиката е толкова важна за глобите?

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по Програмата за развитие на селските райони. От тази програма Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) беше одобрил плащания за строителството на 746 къщи за гости за 202 млн. лева през предходния програмен период. Голяма част от нарушенията тогава бяха разкрити от сайта "Биволъ". Оставка подаде зам.-министърът на икономиката Александър Манолeв заради проект за къщата за гости, финансирана с 380 000 лева по програмата, а след това стана и подсъдим - за злоупотреба с евросредства.

Причината за съдебното решение е, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие", утвърдил методиката, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава такива нормативни административни актове (подзаконов административен акт). Липсата на законово определена компетентност за издаването на даден нормативен акт прави същия нищожен. Само законът може да оправомощи даден орган в държавата да издаде нормативен акт.

3аконодателят е този, който преценя необходимостта от правна регламентация с подзаконов нормативен акт, т.е. степента на правна абстракция на нормите, той определя коя материя трябва да бъде регламентирана на подзаконово ниво и кой е органът, който да стори това, пише в решението на касационната инстанция.

Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават само органите, предвидени от Конституцията, или от закон. Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник. 4,5 млн. лева трябва да бъдат върнати от нарушители с къщи за гости

Това е втора отмяна на методика за налагане на санкции, която ВАС отменя - предишната падна преди почти 2 години. Не стана ясно дали директорът, който я е подписал, е бившият земеделски министър Румен Порожанов В периода март 2011 – август 2013 г. изпълнителен директор на ДФЗ е Порожанов, който подаде оставка точно заради скандала с къщите за гости и колко точно от тях са действително такива, а не луксозни вили на "заслужили".

Не е напълно ясно дали Порожанов е бил директор на ДФЗ, когато е приета методиката, защото той не води ДФЗ през цялата 2013 г. От 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г. той също беше начело на фонда.

Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 г., когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка като земеделски министър - заради общественото недоверие към ДФЗ. А методиката, която сега ВАС отменя, отново е в мандат на Порожанов като ръководител на ДФЗ - във втория му, който започва през ноември, 2017 г.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички