Украйна: Зърнената сделка ще освободи почти 70 чакащи кораба в турски води


Украйна: Зърнената сделка ще освободи почти 70 чакащи кораба в турски води
Снимка: iStock

1099

Украинските власти заявиха, че почти 70 кораба в момента чакат в турските териториални води, а 90% от тях са готови "да доставят продуктите на нашите земеделски производители на света" и приветстваха удължаването на зърнената сделка с два месеца, предаде АФП.

"Черноморската зърнена инициатива е деблокирана и продължава да бъде валидна" до 18 юли, написа в Туитър украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Преди него това беше потвърдено от турския президент Реджеп Ердоган.

Въпреки това Киев обвини Русия, че блокира кораби, като отказва да ги регистрира и извършва продължителни проверки - съответно, няма кораби с разрешение да ползват коридора от началото на май. "Необходимо е да се отстранят проблемите, които Русия създаваше в продължение на няколко месеца", каза Кубраков.

Украйна също така благодари на Организацията на обединените нации (ООН) и на Анкара, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно удължаване на споразумението, позволяващо износ на украинско зърно през Черно море. Кубраков заяви, че Киев е "благодарен на своите партньори" за усилията им за "укрепване на продоволствената сигурност".

Конфликтът между Русия и Украйна - и двете големи износителки на зърно, предизвика опасения за световна продоволствена криза, след като големите украински пристанища бяха блокирани от военни кораби на Москва, припомня БГНЕС

През юли 2022 г. беше подписано споразумението, позволяващо възобновяване на украинския износ на зърно, както и паралелен меморандум за безпрепятствен руски износ на храни и торове. Русия обаче неколкократно заплаши да се оттегли от договорката, чийто срок на действие трябваше да изтече на 18 май, твърдейки, че остават пречки пред собствения ѝ износ на храни.

ОЩЕ по темата: Зърнената сделка: Последният кораб отплава, ще бъде ли удължен срокът ѝ?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички