Зърнената сделка: Последният кораб отплава, ще бъде ли удължен срокът ѝ?


Зърнената сделка: Последният кораб отплава, ще бъде ли удължен срокът ѝ?
Снимка: iStock

2557

Последният кораб с украинско зърно напуска пристанище в Украйна в сряда съгласно сделката, позволяваща безопасния черноморски износ на украинско зърно. Това призна говорител на ООН ден преди Русия да може да напусне пакта заради препятствия пред нейния износ на зърно и торове.

ООН и Турция посредничиха за сключването на черноморската сделка за първоначалните 120 дни през юли 2022 г. Целта беше да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, която се влоши от войната в Украйна, един от водещите износители на зърно в света, припомня Reuters.

Москва удължи черноморската договорка за още 120 дни през ноември, но след това през март се съгласи на 60-дневно удължаване – до 18 май – освен ако не бъде изпълнен списък от изисквания за собствения ѝ износ на селскостопански продукти.

ООН се съгласи да помогне на Москва със собствените ѝ селскостопански доставки за 3 години. Според данни на ООН около 30 млн. метрични тона зърно и хранителни продукти са изнесени от Украйна по зърнената сделка, плюс 600 000 метрични тона зърно в кораби на Световната продоволствена програма в помощ на Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен. Колко храни изнесе Украйна по зърнения коридор?

Въпреки това „все още има много отворени въпроси за нашата част от сделката. Сега ще трябва да се вземе решение“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник, цитиран от руски медии.

Висши служители от Русия, Украйна, Турция и ООН се срещнаха в Истанбул миналата седмица, за да обсъдят пакта за Черно море. А говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че „контактите се осъществяват на различни нива. Очевидно сме в деликатен етап“. Ще продължи ли "зърнената сделка"?

Едва миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че смята за възможно сделката да бъде удължена с поне още 2 месеца.

И въпреки че руският износ на храни и торове да не е обект на западни санкции, наложени след войната в Украйна, Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са бариера пред доставките.

САЩ отхвърлят тези твърдения, а посланикът на щатите в ООН Линда Томас-Грийнфийлд отбеляза миналата седмица: „Тя изнася зърно и торове на същите нива, ако не и по-високи, отколкото преди пълномащабната инвазия“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американска банка обработва още десетки плащания по износ на руско зърно

Руският външен министър ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

Нови условия: Какво иска Русия, за да удължи зърнената сделка?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички