Зърнената сделка: JPMorgan може да обработи 40 плащания по износ на руско зърно


Зърнената сделка: JPMorgan може да обработи 40 плащания по износ на руско зърно
Снимка: iStock

3374

Американската банка JPMorgan Chase може да обработи още 40 плащания по износ на руско зърно, според два запознати източника, цитирани от Reuters.

Миналата седмица Reuters обяви, че JPMorgan е обработила първо плащане за Руската земеделска банка, която от юни 2022 г. е изключена от платежната система SWIFT заради войната в Украйна.

В момента ООН усилено се опитва да договори удължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Досегашното споразумение изтича на 18 май.

Достъпът до SWIFT за Росселхозбанк, както е известна Руската земеделска банка, е сред ключовите изисквания на Москва, за да продължи да преговаря за зърнената сделка през Черно море. Русия ясно показва, че ако исканията ѝ за премахване на пречките пред износа на руско зърно и торове не бъдат изпълнени, няма да приеме удължаване на сделката. Представители на Русия и ООН ще разговарят по темата в Москва в петък. Нови условия: Какво иска Русия, за да удължи зърнената сделка?

Според документ, видян от Reuters, ООН в момента подготвя 40 допълнителни плащания на Росселхозбанк, които да бъдат обработени от JPMorgan. ООН обсъжда с американската банка и износа на руски торове. Според един от източниците JPMorgan е помолена за помощ от представители на американското правителство.

От банката отказаха коментар по темата, същото стори и говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Министерството на финансите на САЩ и Росселхозбанк не отговориха на поискания им коментар.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Гутериш е предложил като алтернатива на достъпа до SWIFT американски банки да обработват плащания на Росселхозбанк. По думите му обаче това решение не може да е дългосрочно.

Според източник, близък до JPMorgan, първата трансакция от миналата седмица е била „много ограничена и стриктно наблюдавана“.

Износът на руско зърно и торове не попада в обхвата на западните санкции, но Москва твърди, че ограничаването на плащанията, логистиката и застраховките е пречка пред нормалните доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руският външен министър ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

Перспективите за удължаването на зърнената сделка остават мрачни

Русия съкрати срока на зърнената сделка, има условия за продължавато ѝ

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички