Увеличават се кражбите на маслини и зехтин в Гърция


Увеличават се кражбите на маслини и зехтин в Гърция
Снимка: iStock

4652

 

Увеличават се кражбите на маслини и на зехтин в Гърция, съобщава икономическото издание "Икономикос тахидромос“. Причината е, че зехтинът се превърна в "течно злато“ заради лошата реколта и рязкото увеличение на цените, които се очаква да достигнат до 15 евро литъра.

Темата за кражбите стана особено актуална, след като вчера стана известно, че от склад на кооперация на Халкидическия полуостров са изчезнали 37 тона зехтин на стойност 370 хиляди евро.

Пред телевизионния канал АНТ1 Вангелис Протогеракис, президент на Асоциацията на производителите на маслини в град Ираклион на остров Крит, каза, че стопаните от равнината Месара на острова, където маслиновите насаждения са гледани добре и се отглеждат при поливни условия, се безпокоят за сигурността им с оглед на предстоящата беритба, пише БТА.

Още: Какво изстреля цената на зехтина до невиждани стойности?

Слагат микрочипове на маслините

Той каза, че сред производителите се обсъжда възможността за поставянето на микрочипове сред плодовете, за да бъде възможно да се проследи маршрутът на крадените количества.

Идеята за поставяне на микрочип на маслините идва от Испания. През 2018 г. тя е въведена от земеделци от Гранада с цел предотвратяване на кражбите от градините им. Специалният чип е със зелен или черен цвят и има вид и текстура на маслина. Всъщност обаче той е „шпионин“, който издава крадците с помощта на радиочестотно устройство, скрито във вътрешността му.

Протогеракис каза още, че производителите вече са поискали от полицията да осигури по-силно присъствие в маслиновите насаждения за предотвратяване на набезите на крадците.

Още: Рекордна цена на зехтина: Един тон е 10 пъти по-скъп от един тон петрол

 

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички