Заради смърт на работник: Италиански регион забрани работата на полето в жегата


Заради смърт на работник: Италиански регион забрани работата на полето в жегата
Снимка: Open Society Foundation

6762

Регионът Пулия в Южна Италия наложи забрана за земеделска работа през най-горещите часове на деня, след смъртта на работник мигрант, съобщи AFP.

Областният управител на Пулия Микеле Емилиано подписа наредба, която забранява работата между 12:30 и 16:00 часа за хората в селскостопанския сектор с продължително излагане на слънце, според оценка на риска, която измерва нивото на физическа активност и външната температура.

Ограничената забрана, която влиза в сила незабавно, продължава до 31 август, се казва в съобщение за пресата от регионалните власти.

27-годишният работник-мигрант Камара Фантамади от Мали припадна и почина в сряда в провинцията край Бриндизи, докато се прибираше с колелото си. Преди това той е работил 4 часа на полето при температури, достигащи 40 градуса по Целзий. Италия е в разгара на горещината с температури в някои южни райони, които се очаква да се повишат дори до 44 или 45 градуса по Целзий, казват метеоролозите.

Хиляди незаконни временни селскостопански работници от Африка и Източна Европа работят по италианските полета, берейки плодове и зеленчуци. Често им се плащат ниски заплати и живеят в при лоши условия в импровизирани лагери. Мнозина работят без договори по нелегална, но добре установена система, известна като caporalato, в рамките на която те работят дълги часове на полетата за заплати, доста по-ниски от националния минимум. Карантината за българи и румънци може да съсипе земеделието в Италия

Работниците са принудени да плащат наем на т. нар. сaporali или посредници – понякога от местни мафии – които организират ежедневното набиране и транспортиране на работници до полетата. Фантамади е получавал по  6 евро на час за работата му.

Кметът на Бриндизи Рикардо Роси беше първият, който наложи забрана за работа. В интервю за RaiNews24 той заяви, че не е имало медицински ресурси на работното място за Фантамади и други фермери.

Месните власти са започнали разследване на смъртта му. "Това е нечовешка смърт", каза Роси. "Това са условия в полетата, които са неприемливи, особено през тези часове и температури. Това трябва да се регулира", категоричен е градоначалникът.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички