700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата обещава ВМРО


700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата обещава ВМРО
Снимка: iStock

22950

Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата - до 2500 лв., а всички пенсионери и хронично болни да получават по 70 лв. месечно под формата ваучери за лекарства. Това обещават от ВМРО като основни приоритети в икономическата им програма за 45-ото Народно събрание (мандат 2021-2025 г.).

Ще бъдат преизчислени пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж, а самите пенсии ще се повишат средно с 30% до края на мандата. От партията предвиждат Закон за защита правата и интересите на възрастните хора, който да гарантира допълнително социално подпомагане за пенсионери, чиято пенсия от трудова дейност е под линията на бедност.

Средната работна заплата ще се повиши до 2500 лв., а минималната работна заплата ще бъде увеличавана всяка година по формула, като процент от средната по сектори и региони. Припомняме, че минималната пенсия се вдигна до 300 лв., а минималната заплата до 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Ще продължи и политиката за увеличаване на заплатите на учители, лекари, военни и полицаи. Заплатите в армията и полицията ще продължат да се повишават с 10% годишно, ще бъде попълнен и незаетият щат. Данъците няма да се увеличават, а държавните разходи ще бъдат намалени. В държавата има пари, въпросът е къде отиват

Партията обещава да увеличи парите за втората година майчинство, така че да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да се повишават с нея. Ангажира се и да осигури безплатна детска градина и безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12-и клас.

ВМРО планира в най-кратки срокове да се инвестират поне 100 млн. лв. за изграждането на нови детски градини и ясли, обособяване на вече изградени подходящи сгради и ремонт на старите градини и ясли. Така ще има място в детска градина за всяко дете.

Ваучери за 100 лв. за почивка в български курорти ще получи всеки български пенсионер, работещ, студент и ученик. Това ще бъде не само социална придобивка, но и шанс за рестарт на бранша, твърдят от партията.

Партията ще настоява за въвеждане на необлагаем минимум в подкрепа хората с ниски доходи. "Ще настояваме и семейното подоходно облагане, което извоювахме за 2021 г., предвиждащо данъчни облекчения за всяко работещо семейство, както следва - 450 лв. за едно дете, 900 - за две, 1350 - за три деца, да стане постоянно и сумите до края на мандата да се увеличат до 600 лв. за едно дете, 1200 лв. - за две и 1800 лв. - за три деца", посочват от формацията.

ВМРО обещава да бъдат прекратени договорите с т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн, които представляват неправомерна държавна помощ за сметка на потребителите и това ще е предпоставка за намаляване цената на електрическата енергия.

Партията планира да приеме нов Кодекс за социално подпомагане, за да сложи край на "социалния паразитизъм и източването на помощи от различни кранчета, което позволява на уж самотна майка да получава повече като безработна, отколкото работейки". Кодексът трябва да създаде единна база данни за помощите и да им сложи лимит, както и да отмени Закона за социалните услуги и ревизира всичките му скандални за родителското движение разпоредби. Кодексът трябва да гарантира и адекватна подкрепа за хората с увреждания.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички