Банките с невиждан бум на съкращения на хиляди служители, особено на Wall Street


Банките с невиждан бум на съкращения на хиляди служители, особено на Wall Street
Снимка: iStock

5934

По време на пандемията големите финансови институции дори не успяваха да наемат достатъчно банкери. Сега обаче им се налага да съкращават персонал и то в големи мащаби. Междувременно обявените съкращения на работни места достигат 12 000, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

HR специалистите очакват, че до 15 000 служители могат да загубят работата си в големите американски банки. Това означава, че след годините на подем пазарът на труда за банкери е по-лош, отколкото беше след финансовата криза.

Последните лоши новини дойдоха преди няколко дни от Citigroup. Банката обяви, че до края на юни ще съкрати 5000 служители, главно в сферата на инвестиционното банкиране и търговията. Финансовият директор Марк Мейсън обоснова мерките за съкращаване на разходите със слабия бизнес, но и с технологичния напредък, позволяващ на банката да се справя с по-малко служители. Преди това Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America вече обявиха вълни от съкращения.

Така банките се адаптират към новите реалности. От една страна, търсят експерти в областта на ИИ, за да се възползват от иновациите и повишаването на ефективността, които новата технология носи. От друга страна, се разделят с трейдъри и инвестиционни банкери, тъй като спадът в бизнеса на капиталовите пазари продължи по-дълго, от първоначалните очаквания.

В началото на годината, на Световната икономическа среща на върха в Давос, много изпълнителни директори от Wall Street предполагаха, че ситуацията ще се облекчи отново най-късно през втората половина на годината. Сега обаче много топ мениджъри осъзнават, че кризата ще продължи по-дълго.

Goldman съкращава 6% от персонала си

Джон Уолдрон, номер 2 в Goldman Sachs, говори на конференция в началото на юни за „изключително сложната“ макроикономическа ситуация. Той подчерта, че Goldman се подготвя за „по-тежка среда“. Уолдрон призна, че през това тримесечие търговският бизнес е спаднал с над ¼ спрямо 2022 г.

Според информация от финансовите среди Goldman планира трети кръг от съкращения за по-малко от 12 месеца. Банката вече премахна стотици работни места през септември. След това през първото тримесечие Goldman съкрати 3200 служители, или цели 6% от работната си сила. Това беше най-голямото съкращение от финансовата криза през 2008 г.

Сега американската банка може да премахне още близо 250 работни места през следващите седмици, включително позиции за по-висши банкери. „Сега започваме допълнителни целенасочени мерки в числеността на персонала ни“, потвърди Уолдрон на инвеститорската конференция.

В началото на май Morgan Stanley обяви съкращаването на 3000 работни места или 5% от работната сила. В началото на юни Bank of America последва примера, като планира да премахне 4000 работни места.

Това е смесица от лоши новини, която разваля настроението на банките след рекордната 2021 г. Войната в Украйна, бързото покачване на основните лихвени проценти, съчетано с опасенията за рецесия и енергийната криза в Европа, отблъснаха клиентите.

Обемът на емисиите за първично публично предлагане е със 74% по-нисък от предходната година, изчислява доставчикът на данни Dealogic. На моменти някога доходоносният пазар стигна до пълен застой. Таксите от глобалния бизнес с поглъщания и пласиране на ценни книжа в момента са с около 16% под нивото от предходната година, сочат данни на компанията за анализи Refinitiv. Спадът в търговията обаче удря силно финансовите институции.

Deutsche Bank предупреждава за спад в търговския бизнес

Това се отнася и за Deutsche Bank. В средата на юни финансовият директор Джеймс фон Молтке призна, че приходите от търговия могат да спаднат с до 20% през второто тримесечие. С това спадът би бил с 8 пр. п. по-голям от предварително очакваното от анализаторите.

Това превръща Deutsche Bank в първата голяма европейска инвестиционна банка, която предупреждава за сериозно забавяне на бизнеса. Миналата година бизнесът с търговия е отговарял за около 1/3 от общите приходи на компанията.

Най-голямата местна банка вече обяви плановете си да съкрати 800 служители в неклиентската дейност и вероятно ще засегне и служители с по-висок ранг.

Същевременно банката иска да използва затишието в консултантския бизнес, за да привлече ограничен брой служители от конкуренцията. Банката е наела 25 високопоставени специалисти да консултират по сливания и придобивания.

Специален случай в Европа е Credit Suisse. В средата на март силно закъсалата компания беше поета от своя конкурент UBS. Още тогава се появиха съобщения, че банката иска да съкрати хиляди служители. Сега ръководителят на UBS Серджо Ермоти намекна за мащабно съкращаване в инвестиционното банкиране на Credit Suisse.

Свободните работни места вече няма да се попълват автоматично

Това е болезнен обрат за финансовия сектор. През 2020 г. и 2021 г. банките изплащаха на служителите си щедри бонуси за задържане, за да ги предпазят от напускане при конкуренцията. Обажданията до хедхънтърите обикновено протичаха по следния начин: „Клиентът спешно търси банкер с определен профил. И е готов да плати почти всякаква цена, за да получи банкера“, разказва за тогава Пол Уебстър, партньор в консултантската компания за подбор на персонал Page Executive.

През двете години след края на март 2020 г. 5-те големи американски банки – JP Morgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citi – са наели общо 100 000 души. Така те са имали повече служители от всякога – общо 882 000.

Броят на служителите в сектора на борсовата индустрия в Ню Йорк е нараснал с 6% през 2022 г., най-бързото увеличение от 20 години. За 2021 г. банкерите прибраха по-високи бонуси от всякога. А сега настъпи обрат.

Според специалистите по подбор на персонал пазарът на труда в момента е по-сложен, отколкото е бил през последните 15 години. Свободните работни места вече не се запълват автоматично. Освен това банкерите вече не са толкова склонни да сменят работата си, както в годините на бума. Това усложнява плановете за намаляване на работната сила, без да се обявяват мащабни съкращения, както първоначално е планирал Брайън Мойнихан, ръководител на Bank of America. Редовното текучество на персонала е „само половината от това, което беше миналата година“.

По-малките инвестиционни банки също ще трябва да съкратят работни места. Lazard например ще се раздели с всеки 10-и служител през годината. „Ясно е, че приходите от сливания и придобивания ще намалеят значително през тази година“, заяви на конференция новият ръководител на Lazard Питър Оршаг.

Perella Weinberg също планира да съкрати 7% от работните места по данни на информационна агенция Bloomberg. С този ход обаче банката иска да създаде и пространство за наемане на нови таланти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Съдбата на Credit Suisse: Deutsche Bank следващата ли е?

След фалита: Какво ще случи с First Republic Bank и банковия сектор в САЩ?

След кризата с Credit Suisse: Швейцарската централна банка иска нови мерки

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички