Близо 400 000 души ще плащат по-високи осигуровки


Близо 400 000 души ще плащат по-високи осигуровки
Снимка: iStock

14336

Около 382 000 българи ще бъдат засегнати от вдигането на максималния осигурителен доход от 1 април от 3000 на 3400 лв. От тях 217 000 българи получават заплати между 3000 и 3400 лв., а 165 000 – над 3400 лв. 25% от тези хора са заети в ИТ сектора, 11% – в здравеопозването, 6% – в държавното управление, 4% – в консултанските услуги, 2.5% – във финансовия сектор. Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Данните бяха представени от управителя на НОИ Ивайло Иванов пред депутатите от бюджетната комисия, която обсъжда на първо четене трите бюджета – държавния, на здравната каса и на НОИ. Отделни заседания по същите проекти провеждат и комисиите по социална политика и по здравеопазване, което предизвика критики от опозицията, тъй като редица депутати са членове на повече от една от тези комисии.

И в двете комисии най-дълги спорове предизвикаха именно намеренията за увеличение на максималния осигурителен доход и минималните прагове за осигуряване. Чуха се гласове, че предвиденото увеличение на пенсиите с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли вече е изядено от инфлацията. Имаше предложения да се вдигне или направо да се премахне таванът на пенсиите. Многократно беше подчертана липсата на реформи в различни сфери. Управляващите обаче не отстъпиха от нито едно от предложенията си, пише вестник "Сега".

Продължава сагата с максималния осигурителен доход

"Няма вдигане на данъци и осигурителни вноски с бюджета за тази година", подчерта при дебатите в бюджетната комисия финансовият министър Асен Василев. По същото време в социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментираше точно обратното. "Никъде не сте обещавали, че ще увеличавате осигурителните вноски, но повишавате базата, някъде да сте го казали това?", разкритикува той управляващите.

Василев твърдо отказа да приеме критиките, че увеличението на максималния осигурителен доход ще изгони ИТ фирмите от България. "Нормално здравеопазване, добро образование, пътища, които не са като лунни пейзажи, да не ти разбият колата, да не те ограбят, да няма с часове сблъсък с администрацията. Това търсят ИТ специалистите. На тях времето им е много по-скъпо от тези 50 или 100 лв., които ще платят допълнително. Единственият начин да ги задържим в България са по-добри условия. В ИТ компаниите затова си правят собствени детски градини и сключват договори за здравеопазване с частни лечебни заведения – защото държавата не може да им ги осигури", коментира той.

Александър Иванов от ГЕРБ поиска прогнози от финансовото министерство дали ще има по-голяма събираемост от тази мярка. Според него тя ще подтикне хората с по-високи доходи да не се осигуряват на реална заплата.

"По цял свят хората с големи доходи имат интерес да плащат големи вноски, защото после получават пенсии, близки до заплатите им. Нито един банкер или ИТ специалист няма да си остави хубавата работа за 100 лв. по-голяма осигурителна вноска. Не виждам немци да бягат от Берлин, където данъците са 42%, в България с 10% данък. Освен това е въпрос на социална справедливост", контрира Румен Гечев от БСП. Според него ИТ секторът се тика напред като най-пострадал от увеличаването на тавана на осигуряване единствено с пиарска цел. България далеч не е мечта за чуждите специалисти

"Да, България" също не е съгласна с вдигането на максималния осигурителен доход, но одобрява въвеждането на правила като съотношение на средна заплата към минимална или минимална заплата към инфлация. Георги Ганев също като Хасан Адемов напомни, че запазването на ставката не означава, че не се разширява данъчната основа. "За тези хора максималният осигурителен доход е увеличение на данъка", коментира депутатът. "Да, България" с 10 критики срещу вдигането на осигурителния праг

ИТ секторът се чувства излъган

В бюджетната комисия бяха изслушани и представители на ИТ сектора. "Не става въпрос за 50-те или 60-те лева, които ще трябва да внасят допълнително нашите специалисти. Проблемът е в липсата на диалог", заяви председателят на БАСКОМ Добромир Иванов. Какви са заплатите в ИТ индустрията в България?

Той припомни, че в секторът е приветствал обещанията на новите управляващи да няма вдигане на данъци, както и уверенията, че пари в държавата има. "Само 2 седмици след изборите стана ясно, че максималният осигурителен доход ще се вдигне, без това да е говорено с бизнеса. Проблемът е в комуникацията, в липсата на предвидимост", посочи Иванов. Софтуерният бранш твърдо против вдигането на осигурителния праг

По думите му хората действат емоционално, те са разочаровани, че са излъгани. Затова и в момента много ИТ специалисти откривали свои фирми, чрез които да работят на минимална заплата, разчитайки на дивидента. "Това се обсъжда във форумите. Цели кантори влизат в тази бизнес ниша. И това е заради липсата на диалог", посочи Иванов.

От БАИТ пък обясниха, че все повече програмисти се изкушават да работят по проекти извън България. "Принудени са да вдигнат цените на софтуерните си услуги, точно сега, когато много фирми ги търсят за дигитализация на бизнесите си. Все повече програмисти се изкушават да работят по проекти извън България. 7000 лв. заплата взема програмист с 5 години стаж

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко българи вземат над 9000 лева месечно?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички