Софтуерният бранш твърдо против вдигането на осигурителния праг


Софтуерният бранш твърдо против вдигането на осигурителния праг
Снимка: iStock

3448

Софтуерната индустрия се противопостави на идеите на социалното министерство за повишаване на максималния осигурителен доход като начин за увеличение на приходите в хазната и вдигане на пенсиите.

СРЕДНИЯТ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД НАБЛИЖАВА 1200 ЛЕВА

От организацията БАСКОМ, обединяваща компаниите в сектора, изпратиха писмо до служебните министри на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в което настояват за спешна среща и се изразява тревога от "непрекъснато завръщащата се в дневния ред на обществото тема за увеличение на максималния осигурителен праг – необосновано, без анализ и оценка както на текущата бизнес среда, така и на очакваните последствия".

Наскоро социалният министър Гълъб Донев заяви, че са подготвили два варианта за вдигане на максималния осигурителен доход – от сегашните 3000 лв. на 3300 лв. или на 3600 лв. От БАСКОМ твърдят, че прибягването до най-лесното решение – посягане върху доходите на заетите в секторите, които работят на светло и при прозрачни условия, не е добро решение.

БАСКОМ представлява един от най-иновативните и конкурентоспособни в глобален мащаб сектори на българската икономика. Към днешна дата в сектора са заети над 34 000 висококвалифицирани специалисти, които са част от средната класа. Компаниите, в които тези специалисти се трудят и създават своя интелектуален продукт, допринасят към бюджета с над 4% от БВП и плащат едни от най-високите осигуровки и данъци в България (един зает в сектора генерира за бюджета над 22 400 лв. на година под формата на данъци и осигуровки, което е 3 пъти повече от средното за страната).

Позитивното развитие на българската софтуерна индустрия не бива да се тълкува като даденост, а да бъде обект на активна грижа, ежедневна работа, но и дългосрочно планиране и визия, в непосредствен диалог между държавата и бизнеса, посочват от браншовата асоциация.

ВСЕКИ ТРЕТИ СЕ ОСИГУРЯВА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Максималният осигурителен доход отдавна се използва от политиците като начин за пълнене на бюджета на НОИ, който е на постоянен дефицит. Държавата е заинтересована да повишава осигурителния праг, за да компенсира част от недостига в парите за пенсии - т.е. част от спечеленото от хората с най-високи доходи да се преразпределя към тези с най-ниски доходи.

В същото време всеки трети работещ българин (цели 840 000 души) се осигурява на минималната заплата или дори върху по-малка сума. Над половината работещи у нас (почти 1,6 млн. души) се осигуряват върху доход под 1000 лв.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички