БНБ пуска в обращение златна монета на цена от 1 470 лева


БНБ пуска в обращение златна монета на цена от 1 470 лева
Снимка: БНБ

6020

Златна възпоменатлена монета на тема "100 години Богословски факултет" пуска в обращение Българската народна банка от 25 септември тази година, съобщават от БНБ.

Цената на монетата при пускане в обращение е 1 470 (хиляда четиристотин и седемдесет) лева, а тиражът достига 4 000 броя.

Номиналната стойност на паричката е 100 лева, а изработката е от злато, проба 999/1000. Теглото на монетата е 8.64 грама, а диаметърът - 24 милиметра.

На лицето на монетата са иззобразени са следните елементи: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2023“, а околовръст горе – „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

Снимка: БНБ

На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а под нея е изписана годината „1923“. Околовръст има надписи: отгоре – „БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ“, а отдолу върху лента – „100 ГОДИНИ“.

БНБ обяви какви възпоменателни монети ще пусне през следващите три години

Снимка: БНБ

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, посочват от БНБ.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи възпоменателната монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, Тексим Банк АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

Банките, които ще продават монетата в свои офиси и клонове, можете да намерите тук.

БНБ увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение

БНБ пуска медна възпоменателна монета, посветена на Димитър Талев

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Найден Геров

БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на птица

БНБ пуска златна монета за 300-годишния юбилей на Паисий Хилендарски

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички