БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета "100 години Богословски факултет"


БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета "100 години Богословски факултет"
Снимка: БНБ

3363

Българската народна банка пуска в обращение от днес златна възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от създаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от Централната банка на страницата си в интернет.

Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 лева. Номиналната стойност на монетата е 100 лв. и в тираж от 4000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност „100 лева“ и годината на емисията „2023“, а околовръст горе – „Българска народна банка“.

На обратната страна на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а под нея е изписана годината „1923“. Околовръст има надписи – отгоре „Богословски факултет“, а отдолу върху лента – „100 години“.

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10. Всеки клиент ще може да купи от касите на БНБ само една монета, независимо дали купува от свое име и за своя сметка, или от името и за сметка на друго лице, обясняват от БНБ.

За купуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за купуването на възпоменателната монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, купи монета от касите на БНБ, той няма право да купи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети няма да се продават на лица, ненавършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техни офиси и клонове. Списък на тези офиси и клонове може да се види тук.

Това е петата възпоменателна монета, пусната от БНБ тази година след тези, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров, 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет и 125 години от рождението на Димитър Талев, според справка на сайта на БНБ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БНБ пуска в обращение златна монета на цена от 1 470 лева

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на изтъкнат български писател

БНБ обяви какви възпоменателни монети ще пусне през следващите три години

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички