Бъфет напуска фондацията на Бил и Мелинда Гейтс


Бъфет напуска фондацията на Бил и Мелинда Гейтс
Снимка: Getty Images/Guliver

4406

Милиардерът Уорън Бъфет обяви, че се оттегля от позицията си на попечител във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, предава CNN.

В изявление, Бъфет не посочва конкретна причина за напускането на The Bill & Melinda Gates Foundation, но отбелязва, че вече се е оттеглил от борда на директорите на всички управлявани от него компании с изключение на холдинга Berkshire Hathaway.

Милиардерът добавя, че новият изпълнителен директор на фондацията Марк Сузман е „изключителен” избор и има неговата „пълна подкрепа”.

„Целите ми са 100% в синхрон с тези на фондацията, като физическото ми участие не е необходимо за да се постигнат тези цели”, посочва Бъфет.

Уорън Бъфет и Бил Гейтс са близки приятели. Обявлението на Бъфет идва около месец след като Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че се развеждат и новините, че Бил Гейтс е имал връзка със служителкa на Microsoft преди десетилетия.

The Bill & Melinda Gates Foundation е основана през 2000 година на база личното богатство на двамата, няколко други фондации на Гейтс и подарък, внесен от Бъфет.

От 2000 година насам, фондацията е похарчила близо 54 млрд. долара за различни благотворителни инициативи по света, като здравеопазването, борбата с бедността, разпространението на ваксини срещу COVID-19 и други, сочи сайтът на организацията.

Малко след новината за развода, от фондацията обявиха, че не са планирани промени на ролите им или на самата организация.

Оттеглянето на Бъфет е част от по-обширно изявление относно филантропските цели на Бъфет, в което той отбелязва, че наскоро е отделил акции на Berkshire Hathaway на стойност 4.1 млрд. долара, което е част от плана му да раздаде 99% от богатството си за благотворителност. Засега Бъфет се намира на 50% от изпълнение на плана си.

През 2006 година Бъфет обяви, че ще раздаде всичките си акции в холдинга чрез дарения. Милиардерът притежава все още 238 624 броя акции в компанията си.

Критици обаче посочват, че цялата инициатива с благотворителността е свързана с избягването на данъци в САЩ.

Личното състояние на Уорън Бъфет възлиза на 104 млрд. долара, което го прави шестият най-богат човек в света, по данни на Forbes.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички