ЕС добави нови страни към списъка на данъчните убежища


ЕС добави нови страни към списъка на данъчните убежища
Снимка: iStock

972

Съветът на Европейския съюз добави нови страни към списъка с данъчните убежища. Това са островната държава в Индийския океан Сейшелите и карибските страни Белиз и Антигуа и Барбуда към списъка от 16 нации и територии, считани за „несътруднически“ по отношение на данъците, предаде Reuters.

Съветът обяви, че и в трите юрисдикции или липсва данъчна информация, или не са успели да изпълнят ангажиментите по отношение на реформите в управлението и прозрачността.

Този списък със страни, определени като "данъчен рай", включва още Русия, Панама, 5 други карибски държави и територии и 6 в Тихия океан.

ЕС изисква от своите членове да вземат предвид списъка за дипломатически и икономически решения и се ангажира с по-строг мониторинг на транзакции или данъкоплатци, свързани с тези държави, и забранява насочването на някои фондове на ЕС през тях.

Снимка: iStock

Съветът отбеляза в изявление, че новите попълнения нямат оценка „до голяма степен съответстваща“ с Глобалния форум на ОИСР за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели, въпреки че Белиз е поел ангажимент да подобри условията през следващата година.

Правителството на Белиз разкритикува този ход като несправедливо „автоматично“ вписване, което пренебрегва реформите, насочени към опасенията на Глобалния форум от юли и добави, че ще поиска незабавен преглед.

ОЩЕ: Данъчните убежища костват на света 4.7 трилиона долара през следващото десетилетие

С изключение на Русия списъкът на ЕС включва само „малки и уязвими страни като Белиз, но не включва никоя държава членка на ЕС“, която получи същата оценка на Глобалния форум, гласи изявление.

Снимка: iStock

„Процесът на „вписване“ на ЕС е лишен от ценностите на споделена отговорност, взаимно уважение, отчетност, справедливост и солидарност“, каза правителството.

Данъчният експерт в ЕС на Oxfam Киара Путатуро също определи списъка като „беззъб“, тъй като не са проверени САЩ, Обединеното кралство или държави от ЕС като Люксембург и Малта и добави, че „държавите, които се смятат за твърде големи, за да бъдат включени в списъка, вече не могат да избягат от проверката“.

Съветът премахна от списъка територията на Британските Вирджински острови, Маршаловите острови и Коста Рик.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ако искате да скриете парите си – САЩ е точното място

Защо руските олигарси вече не са желани в Кипър?

Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички