Европа се готви да ограничи плащанията в брой


Европа се готви да ограничи плащанията в брой
Снимка: iStock

11089

Европейската комисия предлага да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10 000 евро, като ограничението бъде валидно за целия Европейски съюз. Идеята е свързана с борбата с прането на пари, се казва в съобщение на ЕК. Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика

По оценка на Европол около 1% от годишния БВП на ЕС е въвлечен в подозрителна финансова дейност. На този фон Комисията представи пакет от различни законопроекти, свързани с борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, които са сериозна заплаха за икономиката и финансовата система на Европейския съюз, както и за сигурността на гражданите. Парите в брой остават на почит в Швейцария

"Прането на пари представлява ясна и реална заплаха за гражданите, демократичните институции и финансовата система. Мащабът на проблема не може да бъде подценяван и вратичките, които престъпниците могат да използват, трябва да бъдат затворени", казва комисарят по финансова стабилност и финансови услуги Мейрийд МакГинес.

"Всеки нов скандал с пране на пари е нещо прекалено и ясен сигнал, че нашата работа за запълване на пропуските във финансовата ни система все още не е свършена. През последните години направихме огромни крачки и сега европейските правила срещу изпирането на пари са сред най-строгите в света. Но сега те трябва да се прилагат последователно и под строг надзор, за да се уверят, че наистина имат ефект. Ето защо днес предприемаме тези смели стъпки, за да затворим вратата за пране на пари и да спрем престъпниците да не пълнят джобовете си с неправомерно извлечени печалби", казва Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент по икономика, която работи за хората.

Големите плащания в брой са прост начин за престъпниците да перат пари, тъй като е много трудно да бъдат проследени сделките. Затова ЕК предлага да бъде въведен лимит за плащанията в брой в размер на 10 000 евро на територията на целия Европейски съюз. Защо германците толкова обичат парите в брой?

Подобни ограничения вече съществуват в около 2/3 от държавите от Евросъюза, но размерите на сумите са различни. Новите правила целят установяването на еднакъв лимит във всички страни от блока. Националните лимити под 10 000 евро може да се запазят, става ясно от съобщението. В България плащанията в брой са ограничени до 10 000 лева (5000 евро).

Ограничаването на големи плащания в брой затруднява прането на "мръсни пари" от страна на престъпниците, твърдят от ЕК. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде обсъдено и одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Европейска страна почти се отказа от парите в брой

Лимитирането на плащанията в брой в страните от ЕС е част от нов пакет инициативи на Комисията. Предвижда се създаването на Орган за борба с изпирането на пари, чиято задача ще бъде да надзирава и координира работата на националните органи, за да се гарантира, че частният сектор спазва правилата на ЕС. Новото ведомство трябва да улесни агенциите за финансово разузнаване, както и да наложи забрана на анонимни портфейли за криптовалута. То може да започне да работи през 2024 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички