Европейски регулатoри се дистанцират от заличаването на облигации на Credit Suisse


Европейски регулатoри се дистанцират от заличаването на облигации на Credit Suisse
Снимка: iStock

2003

Европейски регулатори се дистанцираха от решението на Швейцария да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 млрд. долара след спасяването на банката, предаде CNBC.

„В банкова резолюция, в европейския контекст, ние ще следваме йерархията и искаме да кажем ясно на инвеститорите, за да избегнем неразбиране, ние нямаме друг избор освен да спазваме йерархията“, заяви пред CNBC Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС. UBS изкупува обратно облигации за милиарди

Швейцарският орган за контрол на финансовите пазари (FINMA) обяви по-рано през март, че допълнителните облигации от първо равнище на Credit Suisse, които се считат за относително рискови, ще бъдат заличени до нула, така техните притежатели остават с пълна загуба, а притежателите на обикновени акции ще получат над 3 млрд. долара като част от придобиването на банката от UBS – действие разгневи притежателите на облигации.

В съвместно комюнике с Банковия надзор на ЕЦБ и Европейския банков орган Единният съвет за преструктуриране на ЕС обяви на 20 март, че „притежателите на акции са първите, които трябва да понесат загуби и само след като това може да се пристъпи към заличаване на допълнителните облигации от първо равнище“.

Стандартната йерархия или рамка разглежда капиталовите инвестиции като вторични на облигациите, когато се спасява една банка.

Швейцарското решение накара притежателите на допълнителни облигации от първо равнище на Credit Suisse да обмислят правни действия и предизвика несигурност сред притежателите на облигации по свята.

Швейцария не е част от ЕС и не подлежи на банковите регулации в блока.

Единният съвет за преструктуриране на ЕС започна да функционира през 2015 г. след Световната финансова криза и кризата със суверенния дълг. Функцията му е да гарантира най-малкото възможно влияние върху реалната икономика в случай на фалит в еврозоната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

UBS Group предприе ключов ход, за да ускори поглъщането на Credit Suisse

След срива на Credit Suisse: Ръководителят на най-големия ѝ акционер подаде оставка

Според S&P: Ще се справят ли европейските банки с кризата?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички