Глобалният пазар на обигации отчита най-силен ръст от финансовата криза от 2008 г. насам


Глобалният пазар на обигации отчита най-силен ръст от финансовата криза от 2008 г. насам
Снимка: iStock

1451

Глобалните облигации поскъпват през ноември с най-бързите темпове от финансовата криза през 2008 г. насам, което води до солиден спад на доходността им. Показателят на агенция Bloomberg за глобалния държавен и корпоративен дълг възвърна 4,9% през ноември, като е на път да отбележи най-голям месечен ръст от световната финансова криза и рецесия през декември 2008 г., когато се повиши с 6,2%, пише БНР.

Поскъпването през ноември на водещите държавни ценни книжа е в резултат от засилващите се спекулации, че Федералният резерв на САЩ и останалите значими централни банки до голяма степен са приключили с увеличаванетп на лихвените проценти и ще започнат да ги намаляват през 2024 г.

Снощи членът на Фед Кристофър Уолър изглежда допринесе да се затвърди това очаване, посочвайки, че сегашната парична и лихвена политика изглежда в добра позиция да забави икономиката и да намали инфлацията.

Това негово изказване допринася за по-нататъшно поскъпване в сряда на американските държавни облигации, което се отразява в продължаващ спад на тяхната доходност (лихва). Доходността на 10-годишните водещи облигации в САЩ (US Тreasuries) спада с нови 6 базисни пункта до 4,26%, а доходността на двугодишните спада със 7 б.п. до 4,67%.

Снимка: iStock

Същевременно австралийските 10-годишни облигации поскъпват рязко, което води до понижаване на тяхната доходност през днешната търговия с 14 б.п., след като по-слабите от очакваното данни за инфлацията в страната накараха инвеститорите да започнат да залагат, че и Австралийската централна банка е приключила с повишението на своите лихви.

Рязкото поскъпване на глобалните облигации е последният обрат в една нестабилна година за дълговия пазар. Ценните книжа се повишиха през януари, преди обаче да се понижат силно в следващите 6 месеца и след това да започнат тримесечен спад от август.

Индексът Bloomberg Global Aggregate Total Return се понижи с цели 3,8%, когато достигна своето дъно към средата на октомври, но сега показателят вече е нагоре с 1,4% за текущата година.

Последният месец, в който се е имало по-рязко поскъпване на облигациите (спад на тяхната доходност) беше декември 2008 г., когато Фед намали лихвените проценти до нулево ниво и обеща да стимулира кредитирането за финансовия сектор след фалита на Lehman Brothers Holdings, който даде началото на световната финансова криза. Тогава индексът на глобалния дълг на Bloomberg скочи с цели 6,2% през последния месец на 2008 г.

Снимка: iStock

Настоящата промяна в очакванията, че централните банки ще започнат да понижават лихвите догодина е благодат и за корпоративните облигации. Инвеститорите побързаха да купят ценните книжа на фона на повишения оптимизъм за меко приземяване на американската икономика.

Средната доходност на корпоративните облигации падна до около 5,3% тази седмица, след като се повиши до почти 6% през октомври, достигайки най-високо ниво от 2009 г., според данни на Bloomberg.

Към момента суаповите договори предвиждат намаляване на лихвите от Фед с цели 100 б.п. (с 1%) до края на 2024 г.

През септември членовете на Фед представиха последните си прогнози, според които се очакваше повишаване на лихвите още веднъж тази година, което обаче не се случи, след което да последва намаляване на лихвите с 50 б.п. (с 0,5%) през 2024 г.

На последното за тази година заседание на Фед на 12 и 13 декември те ще актуализират прогнозите си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

Цената на петрола се движи над 90 долара, отстъпление при акциите на фона на рисковете, свързани с Газа

Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички