Какво следва, след като се сбъдна намалението на енергията с над 99%


Какво следва, след като се сбъдна намалението на енергията с над 99%
Снимка: iStock

2835

След историческия успех, основните разработчици на Ethereum (ETH) вече са се насочили към следващото надграждане на блокчейна. Какво ще включва то, обаче подлежи на обсъждане.

След години на очакване, сливането се случи. В края на миналата седмица забележителният преход на Ethereum към метода proof-of-stake мина безпроблемно. Сливането на Ethereum премина успешно, свали потреблението на ток с над 99%

С десетки милиарди долари цифрови активи на линия и нулево позволение за грешки, сливането на Ethereum беше приоритет на всички основни разработчици от половин десетилетие. Сливането прехвърли Ethereum към proof-of-stake метода. От днес всички транзакции в мрежата на Ethereum ще се валидират не от енергоемки "копачки", а от лица и организации, депозирали или заложили значителни суми от криптовалутата. Залагането на ETH ще позволи на тези субекти да генерират и събират нови количества ETH като награда за доказване на изчислителната мощност, нужна за валидиране на транзакции и защита на мрежата.

В момента обаче ETH може да се депозира само в механизма за залагане на Ethereum, но не и да бъде изтеглен. Това означава, че ETH над 21 млрд. долара, заложен сега в мрежата, е заседнал там, докато разработчиците на блокчейна не добавят функция за теглене. Според Decrypt възможността за теглене е основен приоритет на почти всеки основен разработчик.

Много от ползите, обещани от сливането на Ethereum, се сбъднаха, включително над 99% спад на потреблението на енергия и въглеродния отпечатък. Но анализаторите, които се опасяваха за повишената централизация преди прехода, остават загрижени, че малко субекти доминират в механизма proof-of-stake, сега в основата на блокчейна.

Скорошен доклад на Dune Analytics сочи, че двамата най-големи играчи в Ethereum в момента са Lido с 4,16 млн. ETH (30,1%) и Coinbase с 2 млн. ETH (14,5%). Останалите играчи, класифицирани като "други", имат 3,65 млн. ETH (26,5%). Bitcoin или Ethereum: Коя криптовалута е по-добрата инвестиция?

Какво следва за Ethereum?

През следващите 2-3 седмици основните разработчици на Ethereum няма да провеждат групови срещи и да вземат колективни решения за бъдещето на мрежата. Тази почивка от вземане на решения обаче ще бъде краткотрайна.

През следващия месец основните разработчици ще трябва да определят кои функции да включат в следващото надграждане на Ethereum, като отново решението ще има последици за милиарди. Късно ли е да купите тази топ криптовалута

Вероятно най-неотложната функция, която ще бъде включвана в надстройката в Шанхай, е възможността валидаторите на Ethereum да изтеглят заложен ETH.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Създателят на Ethereum вече не е милиардер

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички