Колко струва на Великобритания погребението на кралица Елизабет II?


Колко струва на Великобритания погребението на кралица Елизабет II?
Снимка: Getty Images

17601

Британското правителство още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II, като обяви само, че ще предостави подробностите "своевременно", съобщава New York Times.

Цената, която ще включва сложни шествия, бдения и ритуали, се очаква да бъде значителна и ще бъде покрита от държавата. Спекулациите са, че при настоящата икономическа ситуация разходите за погребението ще достигнат 8 млн. паунда. Как се промени британската икономика при Кралица Елизабет Втора?

Дори спрямо инфлацията, то ще струва в пъти повече от последното държавно погребение във Великобритания – това на Уинстън Чърчил през 1965 г. Ще струва повече и от церемониалното на Кралицата Майка през 2002 г. Според доклад на Камарата на общините нейното погребение е струвало малко над 5 млн. паунда, от които 825 000 паунда (954 000 долара) за поклонението, а останалите 4,3 млн. паунда (5 млн. долара) за сигурност и охрана.

The Times съобщава, че погребението на Чърчил през 1965 г. е струвало 48 000 паунда, което се равнява на близо 1 млн. паунда, приравнено към цените през 2022 г.

Смята се, че погребението на принцеса Даяна през 1997 г. пък е струвало между 3 и 5 млн. паунда (3,4-5,5 млн. долара).

Церемониалното погребение на Маргарет Тачър в катедралата "Сейнт Пол" през 2013 г. струва на британските данъкоплатци около 3,2 млн. паунда.

Съпругът на кралица Елизабет II - Принц Филип, имаше по-скромно погребение миналата година заради ограниченията, свързани с COVID-19. За разлика от тълпите и високопоставените лица, очаквани днес, по време на погребението му кралицата седеше сама в параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.

В Лондон е обявен най-високият код за сигурност. На държавното погребение са поканени 2000 гости, сред които държавни лидери, високопоставени служители и представители на кралските семейства по света. В града се очаква да пристигнат и над 1 млн. души, които да изпратят кралицата в последния ѝ път.

Опазването на хората и тяхната сигурност е скъпа акция. Погребението на Елизабет II се смята за най-скъпата полицейска операция в британската история, на стойност над 7,5 млн. паунда. За сравнение – последното най-голямо събитие за британското кралско семейство – сватбата на принца и принцесата на Уелс Уилям и Кейт през 2011 г., струваше 7,2 млн. паунда за сигурност. Погребението на Елизабет II ще бъде по-значимо и в по-големи мащаби от предишните събития, за което ще са нужни и повече разходи за сигурност.

Великобритания обяви деня на погребението за почивен ден, което включва разходи за пропусната икономическа дейност. Училища, болници и аптеки ще затворят. Големи вериги магазин и ресторанти също няма да работят, както и малки частни предприятия, като магазини за домашни любимци и разсадници. Десетки компании затварят всичките си обекти заради погребението на Елизабет II

Високата цена за погребението на кралица Елизабет II идва на фона на нарастването на потребителските цени във Великобритания с най-бърз темп от 40 години, също и с инфлация от близо 10%, движена от енергийните цени. Само преди дни новият британски премиер Лиз Тръс представи план за ограничаване на годишните разходи за енергия за средните домакинства до 2500 паунда.

По-голям проблем за британската общественост може да се окаже липсата на прозрачност около финансите на кралското семейство, включително това, че членовете му не подлежат на данък върху наследството.

Министерството на финансите на Великобритания осигурява на кралското домакинство плащане - "суверенна субсидия". Последното такова беше около 100 млн. долара. Семейството е използвало субсидията за официални кралски задължения, като посещения, заплати и домакински разходи, но не покрива разходите за сигурност, които също се поемат от правителството и се пазят в тайна. 5-имата монарси в Европа, които получават най-много пари от държавите си

Днес, 19 септември – денят на погребението, ковчегът на кралицата ще бъде пренесен от Уестминстър Хол до Уестминстърското абатство с щатския лафет на Кралския флот. След това ковчегът ще бъде отнесен до арката на Уелингтън, а катафалка ще го откара до параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.

Колко струва кралската Имперска корона?

Невъзможно е да се определи цената на кралската Имперска корона, твърдят експерти. Тя на практика е безценна. Когато не се използва Имперската корона се пази в Лондонския тауър заедно с останалите кралски бижута в продължение на вече 6 века. Тя е сред най-разпознаваемите предмети в кралската колекция от бижута. Най-голямото съкровище на британския кралски двор

За изработката ѝ са използвани 3000 скъпоценни камъка – 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. 

Бижутери твърдят, че понякога дори е трудно да гледаш короната заради множеството камъни, отразяващи светлината.

Имперската корона е изработена през 1937 г. за коронацията на бащата на Елизабет II – крал Джордж VI. Дизайнът ѝ е такъв, че да тежи по-малко и да приляга по-добре на кралската глава в сравнение с предишната корона, останала от времето на кралица Виктория. Въпреки това Имперската корона тежи малко над 1 килограм. С тази корона е коронясана и самата Елизабет II.

По време на управлението си Елизабет II носи короната всяка година на откриването на парламента. През 2018 г. тя коментира и бремето да носиш такава корона. "Всъщност не можеш да си погледнеш речта, защото не можеш да си наведеш главата. Трябва да вдигнеш листовете с речта си, защото иначе ще ти се счупи врата", споделя тя.

В короната е инкрустиран 317-каратовият диамант Кулинан II или "Втората звезда на Африка". Той е отрязан от най-големия диамант откриван някога в света и подарък на крал Едуард VII за 66-ия му рожден ден.

Друг впечатляващ камък е най-старият в цялата кралска колекция. Сапфирът е в средата на кръста на короната и неговото съществуване може да бъде проследено до XI век, когато е носен на пръстен от крал Св. Едуард.

Любимият скъпоценен камък на Елизабет II е голям и червен, познат с като "Рубинът на черния принц". Твърди се, че той е носен през 1415 г. по време на Стогодишната война от Хенри V за битката при Аженкур, когато английските войски разгромяват французите близо до Кале.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кетчупът Heinz и други популярни марки сменят опаковката си заради смъртта на Елизабет II

Отиде си британската кралица Елизабет Втора

29 неща, които ще се случат, когато кралица Елизабет II почине

8 доста странни навика на кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от зелена енергия

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички